enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Az Bulutlu
19°C
Samsun
19°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
18°C
Salı Çok Bulutlu
19°C
Çarşamba Çok Bulutlu
17°C

Kültür ve Sanatın Rotası Samsun’da Belirlendi

Kültür ve Sanatın Rotası Samsun’da Belirlendi
24.10.2023
3
A+
A-

3 gün süren Çalıştaya Türkiye’nin kültür ve sanat alanındaki en önemli isimleri katıldı. Çalıştay’ın kapanış programında konuşma yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, “Umuyoruz ki bu Çalıştay’dan çıkan teklif önce Samsun, devamında Türkiye’nin gelecek hikâyesine güzel bir şekilde katkı sağlayacak” dedi.
Samsun Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı tarafından ‘Türkiye Yüzyılında Kültür ve Sanatın Rotası Samsun’da belirleniyor’ mottosuyla düzenlenen Kültür ve Sanat Çalıştayı’ sona erdi. 3 gün süren Çalıştay, Tarihçi ve Yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın ‘Türkiye Yüzyılı Konuşmaları’ çerçevesinde verdiği konferansla başladı. Eski Kültür ve Turizm Bakanı, AK Parti MKYK Üyesi Mahir Ünal’ın ‘Türkiye Yüzyılında Kültür ve Şehir’ konulu kapanış oturumuyla sona erdi.
Gençlerin İlgisi Yoğun Oldu
8 tematik masanın kurulduğu Çalıştayda yerel ve ulusal katılımcılar tarafından Samsun’un kültür sanat haritası çıkarıldı. Yaklaşık 90 kişinin yer aldığı bu bölümde tarih, kültür ve aidiyet, şehir mimari ve estetik, şehir, yerel yönetimler ve kültür politikaları, şehir ve kültür yayıncılığı, şehir ve geleneksel sanatlar, şehir ve yazılı kültür, şehir, insanlar ve gündelik yaşam, sahne ve gösteri sanatları başlıkları altında konular masaya yatırıldı. Kültür ve sanat alanında Türkiye Yüzyılı ana temasında düzenlenen oturumlara ise özellikle gençler büyük ilgi gösterdi.
Kültür Şehre Giydirilmiş Bir Yaşam Formudur
Ünal, kültürün şehre giydirilmiş bir yaşam formu olduğunu söyleyerek “Biz tarihi, mekânı, zamanı ve insanı konuşuyoruz. Aslında insanı konuşurken kültürü, mekânı konuşurken coğrafyayı, zamanı konuşurken tarihi konuşuyoruz. Şehir coğrafyayı bize sunuyor. Zamana, tarihe baktığınız zaman o coğrafyanın hangi zaman dilimindesiniz? İnsana baktığınız zaman da insanın o coğrafyanın hangi zaman diliminde ne yapıyor diye baktığınızda o birliktelik, o bütünlük daha iyi anlaşılıyor. Baba ocağından başlayarak bizim mahallemiz, bizim sokağımız, bizim şehrimiz. İşte o aidiyet bizi o kültüre sahip kılıyor. O kültür dönüp karakterimizi oluşturuyor. Her şehrin bir ruhu var, her şehrin bir şahsiyeti var. O şehir ruhu ve şahsiyetiyle karakterleri inşa ediyor. Burada kültürsüz bir şehir düşünebilir miyiz? Hayır, kültürsüz bir şehir düşünemeyiz. İnsan etkileşimlerinin olduğu, ünsiyetin olduğu her yerde bir kültür vardır. Soru şudur; kültürün biçimi, niteliği ve içeriği nasıl?” dedi.
Uygulanabilir ve Sürdürülebilir Teklifler Oluştu
‘Kültür ve Sanat Çalıştayı’nın kapanış programında konuşan Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, “Çalıştay kapsamında düzenlenen programlarda 3 gün süresince yeni bir çağın başındaki Türkiye’nin kültür-sanattaki arayışına uygulanabilir ve güçlü teklifler sunmak için bir aradaydık. Ulaşmayı planladığımız tekliflerin güçlü, uygulanabilir ve sürdürülebilir modellerle ortaya çıkmış olduğunu, yarına dair umut ve bugüne dair sevinçle ifade etmek isterim. Ortaya çıkan sonuç raporlarını önümüzdeki aylarda yapacağımız bir tanıtım toplantısıyla kamuoyuyla paylaşacağız. Umuyoruz ki bu Çalıştay’dan çıkan teklif önce Samsun, devamında Türkiye’nin gelecek hikâyesine güzel bir şekilde katkı sağlayacak” diye konuştu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

sanalbasin.com üyesidir