enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,2506
EURO
35,0769
ALTIN
2.466,84
BIST
10.319,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Az Bulutlu
19°C
Samsun
19°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
19°C
Pazar Açık
20°C
Pazartesi Açık
21°C
Salı Parçalı Bulutlu
22°C

Doğal afetlerin psikolojiye etkileri nelerdir?

Doğal afetlerin psikolojiye etkileri nelerdir?
18.09.2023
5
A+
A-

Doğal afetlerin psikolojiye etkileri nelerdir?

Büyük Anadolu Hastaneleri Psikiyatri Uzmanı Uzm. Dr. Hilal Dost, yaşanan bütün afetlerin insan psikolojisi üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğunu söyledi.

Dünyada veya ülkemizde farklı yerlerde farklı şekillerde yaşanan doğal afetlerin insan psikolojisi üstünde büyük etkileri vardır. Kimi bu olayların hasarlarını kısa bir sürede atlatsa da bazılarında ise psikolojik olarak bazı hasarlar bırakabilir.
Doğal afet sonrasında oluşabilecek psikolojik sorunlara dikkat çeken Büyük Anadolu Hastaneleri Psikiyatri Uzmanı Uzm. Dr. Hilal Dost, depremler, orman yangınları, seller gibi travmatik olayların ardından kişide oluşabilecek uyku bozukluğu, iştahsızlık, korku, panik gibi duyguların belirli bir zaman sonrası hafiflemiyor, artıyorsa mutlaka bir psikiyatri uzmanına başvurmasını önerdi.

Afetlerin insan psikolojisine etkisi
Psikiyatri Uzmanı Uzm. Dr. Hilal Dost, “Yaşadığımız bütün afetler insan psikolojisi üzerinde önemli bir etkiye sahiptir.
Doğal afetlerin sonrası, afete birebir maruz kalmasak bile haberlerden sosyal medyadan duyduğumuz ve gördüğümüz fotoğraf, videoların etkisi ile uyku bozukluğu, kabus görmek, iştahsızlık, insanlardan uzaklaşma, tekrar tekrar aynı travmatik olayı yaşıyormuş gibi hissetmek, yaşanan olayın görüntülerinin aklımıza gelmesi gibi hisler, duygu ve düşünceler yaşayabiliriz. Bunlar bir anlamda bu travmatik olayın belirtileri gibidir.

Belirtiler azalmıyor, artıyorsa dikkat!
Yaşanan travmadan sonraki ilk süreçte bu belirtilerin olması aslında oldukça doğal kabul edilirken, zamanla bu belirtilerin azalmasını, hafiflemesini bekleriz.
Ama bazen bazı durumlarda bu belirtiler, bir aydan daha uzun süre devam edebilir.
Belirtilerin 1 aydan daha uzun sürmesi, “akut stres bozukluğu”, 6 aydan daha fazla uzun sürmesi is e bir “post travmatik stres bozukluğuna” işaret olabilir.
Bu yüzden; bu tarz belirtileri çok yoğun yaşıyorsak ya da olayın üzerinden uzun zaman geçmesine rağmen yine bu tarz belirtiler devam ediyorsa, mutlaka bir psikiyatri uzmanına başvurmanızı öneririm.” diyerek sözlerine son verdi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

sanalbasin.com üyesidir