enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Hafif Yağmurlu
18°C
Samsun
18°C
Hafif Yağmurlu
Pazartesi Hafif Yağmurlu
17°C
Salı Az Bulutlu
18°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
17°C
Perşembe Az Bulutlu
18°C

Kurban Bayramı ve Kurbanlık Hayvanlar Üzerine Söyleşi

25.06.2023
15
A+
A-

Yaklaşan Kurban Bayramı dolayısıyla eski Samsun Sinop Veteriner Hekimler Odası Başkanı Harun PİR ile kurban ve kurbanlık üzerine kısa bir söyleşi gerçekleştirdik.

Soru: Sizce kurban nedir?

Harun PİR: Son günlerimize yaklaştığımız bu dönemde birçok insanda bir kurban telaşı gözleniyor. Kurban, bireyler ve toplum açısından çeşitli faydalar sağlayan bir ibadettir. İnsanlar arasındaki sevgi ve birlikteliği artırır, insan ve toplum ilişkilerinde dayanışma ruhunu canlı tutar.

Soru: Hangi hayvanlar kurban olur?

Harun PİR: Koyun, keçi, sığır, manda ve deve kurban olarak kesilen hayvanlardır. Bunların dışındaki hayvanlar kurban olarak kesilmez. Deve için 5, sığır ve manda için 2, koyun ve keçi için ise 1 yaşında olmaları gerekmektedir. Ancak küçükbaş hayvanlar için yetişkin ve gelişmişse 6 aylık hayvanlar da kurban olarak kabul edilmektedir.

Soru: Kurban satış yerleri nasıl olmalı?

Harun PİR: Öncelikle kurban satış yerleri, yerel yönetimlerce ve kurban hizmetleri komisyonunca belirlenen geçici hayvan satış yerleridir. Bu yerler, insan ve çevre sağlığı ile güvenliği ve hayvan haklarına değer verilerek oluşturulmalıdır. Kurbanlık hayvanlar için indirme ve bindirme rampaları, kaçmalarına karşı güvenlik önlemleri, yetiştirici ve alıcıların sosyal ihtiyaçlarını karşılayan mekanlar ve atık temizliği gibi konulara dikkat edilmelidir.

Soru: Kurbanlık hayvanın özellikleri nelerdir?

Harun PİR: Kurbanlık seçimi yapacağınız hayvanın, büyükbaş veya küçükbaş olması fark etmeksizin aşağıdaki hususlara dikkat etmelisiniz ve talep etmelisiniz:

  • Hayvanlarda kulak küpesi olup olmadığına,
  • Hayvan pasaportuna,
  • Küçükbaş hayvanlarda nakil belgesine,
  • Başka bir ilden gelmişse Veteriner Sağlık Raporuna dikkat edilmelidir.

Hayvan pasaportlarında hayvanın türü, ırkı, cinsi, yaşı ve hastalıklara karşı yapılan aşılamaları belirten ifadeler yer alır.

Soru: Kurban edilecek hayvanlarda sağlık özellikleri nelerdir?

Harun PİR: Kurbanlık olarak alınacak hayvanlar aşağıdaki sağlık özelliklerine sahip olmamalıdır:

  • Durgun ve halsiz olmak,
  • Aşırı öksürük ve sık solunum yapmak,
  • Göz, burun ve ağızda akıntı olmak,
  • Yüksek ateş ve zayıflık göstermek,
  • Çok pis kokulu ishal yapmak,
  • Yeni doğum yapmış olmak,
  • Gebeliği bulunmak.

Gözleri, derisi ve kılları parlak olan, besili ve semiz olan, tercihen erkek olan, herhangi bir organ eksikliği veya sakatlığı bulunmayan hayvanlar kurbanlık olarak tercih edilmelidir.

Soru: Kurbanı kim ve nerede kesmeliyiz?

Harun PİR: Kurban kesimleri, kesim ehliyeti bulunan kişilerce hayvana acı çektirmeden yapılmalıdır. Kesimler sırasında çocukların kesimi görmemesi ve kesim alanından uzaklaştırılması uzmanlar tarafından önerilmektedir.

Cadde, sokak ve parklarda kurban kesimi yapılmaz. Kesimler, yerel yönetimler ve komisyonun belirlediği yerlerde hijyenik bir ortamda, pandemi kurallarına uygun olarak Veteriner Hekim kontrol ve muayenesi eşliğinde gerçekleştirilmelidir.

Veteriner Hekim kontrolünden geçirilmeyen hayvanlar satın alınmamalıdır.

Teşekkür ederiz.

Harun PİR: Ben teşekkür ederim, böyle bir fırsat verdiğiniz için.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

sanalbasin.com üyesidir