enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,4534
EURO
34,7838
ALTIN
2.439,26
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Az Bulutlu
18°C
Samsun
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
19°C
Pazar Hafif Yağmurlu
18°C
Pazartesi Çok Bulutlu
17°C
Salı Az Bulutlu
19°C

TKDK Samsun’da 2022 Yılında 75 Milyon TL Hibe Ödemesi Yaptı

TKDK Samsun’da 2022 Yılında 75 Milyon TL Hibe Ödemesi Yaptı
02.02.2023
18
A+
A-

Tarım, hayvancılık, tarımsal sanayi, kırsal alanlarda yapılacak gıda ve katma değerli ürünler ile otel, restoran, dinlence alanı gibi kırsal turizm tesisleri başta olmak üzere birçok alanda mevcut ve yeni kurulacak olan işletmeleri Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği eşfinansmanı ile destekleyen TKDK, yürütmekte olduğu IPARD-2 Programı ile de üretici ve yatırımcıları desteklemeye devam etmektedir.
TKDK Samsun İl Koordinatörlüğü tarafından 2022 yılı içerisinde, IPARD-2 Programı kapsamında yatırım tutarı yaklaşık 230 Milyon TL olan 198 projeye, 75 Milyon TL hibe ödemesi gerçekleştirilmiştir. Böylelikle TKDK Başkanlığı tarafından Samsun için 2022 yılı hedefi olarak belirlenen 63 Milyon TL hibe ödemesi hedefi aşılarak % 119’luk bir başarı elde edilmiştir.
Samsun İl Koordinatörlüğü, bugüne kadar yatırım değeri 866,81 Milyon TL olan toplam 1.511 adet proje ile sözleşme imzalamış, bu projelere toplam 426,92 Milyon TL hibe tahsis etmiştir. 2022 yılı sonu itibariyle bu projelerin 1.316 adedi tamamlanmıştır.
Bu projelerden 2022 yılı içerisinde171adedinintamamlanan yatırımları için 29 Milyon TL hibe ödemesi yapılmış, ayrıca 27adet kapsamlı projeye banka teminat mektubu karşılığında yaklaşık 46 Milyon TL avans ödemesi gerçekleştirilerek, bu projelerin en kısa sürede tamamlanması için finansman desteğinde bulunulmuştur.
2022 yılında Samsun iline tamamı yeni olmak üzere 3 adet besi çiftliği, 1 gübre kurutma-paketleme tesisi, 1 süt işleme tesisi, 1 zanaatkarlık-metal işleme tesisi, 1 dondurulmuş pide üretim tesisi, 1 tıbbi-aromatik bitki işleme tesisi, 1konaklama tesisi kazandırılmıştır. Modernizasyon ve kapasite artırımı kapsamında ise; 1 süt işleme tesisi, 1 süt toplama tesisi, 3 adet et işleme tesisi, 2 fındık paketleme-depolama tesisi, 1 yeme-içme tesisi, 1 arıcılık projesi ile bitkisel üretimin çeşitlendirilmesi kapsamında 122 adet çiftçi projesine makine-ekipman desteği sağlanmıştır.
Bunlarla birlikte Yerel Kalkınma Stratejilerinin Uygulanması (LEADER Yaklaşımı) kapsamında 9 ilçeyi kapsayacak şekilde (Alaçam-Yakakent, Ondokuzmayıs, Salıpazarı, Asarcık, Ayvacık, Kavak, Havza ve Ladik) kurulmuş olan 8 adet Yerel Eylem Grubu (YEG) Derneğinegerçekleştirdikleri 29 adet proje ve faaliyet paketi için 3,2 Milyon TL hibe desteği sağlanmıştır. YEG Dernekleri eğitimden-spora, kültürel faaliyetlerden-ekonomik faaliyetlere kadar çok geniş bir alanda faaliyet göstererek, başta belediyeler ve kaymakamlıklar olmak üzere ilgili kamu kurumlarıyla işbirliği içinde, bulundukları yörenin gelişmesine katkı sunmaktadırlar.
TKDK Samsun İl Koordinatörlüğü içinde bulunduğumuz 2023 yılında ise 195 adet projenin inşa ve makine-ekipman alım süreçlerini tamamlatarak, hibe ödemelerini yıl içerisinde tamamlamayı hedeflemektedir. Bu projeler için 2023 yılı sonuna kadar yaklaşık 148 milyon TL’lik bir hibe ödemesi daha yapılacaktır. Bölgenin kırsal kalkınmasına önemli katkıda bulunan TKDK, IPARD-2 Programı kapsamındaki hibe desteklemelerini 2023 yılı sonuna kadar tamamlayarak IPARD-3 Programına başlamayı planlamaktadır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

sanalbasin.com üyesidir