enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3864
EURO
34,7842
ALTIN
2.409,72
BIST
10.097,23
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Az Bulutlu
18°C
Samsun
18°C
Az Bulutlu
Çarşamba Hafif Yağmurlu
17°C
Perşembe Çok Bulutlu
17°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
18°C

Gündüz: Güneş Nerede Batıyorsa Kızıl Elma Orasıdır

Gündüz: Güneş Nerede Batıyorsa Kızıl Elma Orasıdır
16.10.2023
2
A+
A-

Bu yıl “Şehir ve Kitap” ana temasıyla düzenlenen 13. Kocaeli Kitap Fuarı birbirinden seçkin yazarları okurlarıyla buluşturuyor. Bu kapsamda Kocaeli Kitap Fuarı’nda konuşan akademisyen yazar Tufan Gündüz, “Biz Türklere göre, güneş nerede batıyorsa orası Kızıl Elma’dır” dedi.  

 

TÜRKLERİN ÖNEMLİ ÖZELLİĞİ

Kocaeli Kongre Merkezi Akçakoca Salonu’nda düzenlenen programda konuşan 

tarihçi, akademisyen ve yazar Tufan Gündüz, Türklerin önemli bir özelliğinden bahsetti. Gündüz, ”Türklerin bir özelliği var. Günümüze kadar gelmiş. Soyut kavramları kafada tam şekillendiremiyorlar. Türk’ün aklı gözündedir. Yani gözü ile görecek, kesin yargıya varıp sonra karar verecek” dedi.

 

“BİZLERİN UFKU ÇOK DERİN”

Gündüz, ”O zaman neye benzeterek Kızıl Elma demişiz. Güneş batarken ufukta bir kızıllık olur. Güneş de altın şeklinde bir elmaya benzer. Aslında güneş her nerede batıyorsa Kızıl Elma orasıdır. Türklerin ufuk derinliği çok yüksek. Bunu coğrafi bilgiyle değil ülkü ile izah edebiliriz. Ordunun zihin dünyasına yerleşen ülküdür bu” dedi.

 

“PADİŞAHLARIMIZIN UFKUNDA VARDI”

Toplumların hatıralarıyla ayakta kaldıklarını dile getiren Gündüz, “Bursa mesela Osmanlı’nın kurulduğu kenttir. Bursa’ya Osman Bey’in baktığı gibi bakmamız lazım. Osman Bey’deki ufka bakmak olgusu Orhan Gazi’ye de geçti. Orhan Gazi’nin ufkunda Rumeli vardı. 1. Murat’ın ise Edirne vardı ufkunda. Fatih Sultan Mehmet için ufuk ise İstanbul’u almaktı” dedi.

 

“KIZIL ELMANIN RUHUMUZDAN SİLİNMESİ”

Viyana kuşatmasının Osmanlı’nın kaderini değiştirdiğini belirten Gündüz, “Bursa, Edirne, Belgrat, İstanbul kuşatıldı ve alındı. İstanbul’un fethinin bir önemi de doğu dini dünyanın merkezinin olmasıdır. Bu fetih Avrupa’yı ürkütmüştür. Hatta Müslümanları bile. İstanbul alındığına göre Batı Roma’da alınabilir ufku doğdu bizde.  Mesela Osmanlı tarihinin kaderini değiştiren Viyana kuşatmasıdır.

Karlofça Antlaşması ile Kızıl Elma’ya bakışını yok edip gitti. Artık bu bakış yine yenileceğiz hissi ile değişti. Sonra birçok yenilik yaptık. Kızıl Elma bizim ruh dünyamızdan zamanla silindi gitti. Belki birkaç şiir yazıldı ama bitti gitti” dedi.

 

“YENİLMEYİZ DUYGUSUNU YAŞADIĞIMIZ SAVAŞ”

Tufan Gündüz konuşmasının son bölümünde ise, “Namık Kemal vatan neresi diye bir kavramı tartışmaya açtı. Balkan harbinde de kayıplar yaşadık. O günlerde Ziya Gökalp, ‘Kızıl Elma’ şiirini yayınlıyor. Ziya Gökalp’e göre Kızıl Elma batı medeniyeti içerisinde oluşturmamız gereken yeni bir şehir, medeniyet oldu. Ömer Seyfettin daha sonra Kızıl Elma neresidir diye bir hikâye yazar. Artık yeni bir soru ile karşı karşıya kaldık. Kızıl Elma aslında nedir? Çanakkale Savaşları’nda ise biz yenilmeyiz dedik. Yenilmeyiz duygusu çoğaldı. Türklerin olduğu bölgeler bölünmezdir duygusu oluştu” ifadelerini kullandı.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

sanalbasin.com üyesidir