enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,4308
EURO
34,8354
ALTIN
2.397,96
BIST
10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Hafif Yağmurlu
16°C
Samsun
16°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
15°C
Pazar Az Bulutlu
17°C
Pazartesi Az Bulutlu
19°C
Salı Açık
21°C

ALAN BAZLI DESTEK EN AZ BİN LİRA OLMALI

ALAN BAZLI DESTEK EN AZ BİN LİRA OLMALI
18.02.2022
39
A+
A-

ALAN BAZLI DESTEK EN AZ BİN LİRA OLMALI

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Şenocak Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Cem Şenocak; ”Fındıkta alan bazlı gelir desteği şu an dönüm başına en az 1.000-1.500 TL olmalıdır” dedi.

 

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Şenocak Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Cem Şenocak ile Ordu ve Giresun’da fındık üreticilerinin yaşadığı zorluklar, fındık tarımının sürdürülebilirliği ve verimin artması hakkında konuştuk. Konuyla ilgili çok önemli açıklamalarda bulunan Şenocak; ”Öncelikle şunu belirtmek istiyorum; Ordu ve Giresun dünyanın en çok fındık üreten iki ilidir. Fakat dünyanın en zor geçinen çiftçileri de Ordu ve Giresunlu fındık üreticileridir” dedi. Ordu ve Giresun’un dünya fındığının yüzde 35’ini üretmesine rağmen aynı zamanda dünyanın en mağdur iki il üreticisi olduğunu belirten Şenocak, şu ifadelere yer verdi; ”Bunun sebepleri ise şunlardır; ilk fındık dikimleri bu iki ilde olduğu için miras yoluyla bölünme çok fazla oluştu. Bir aile düşünün bundan üç kuşak önce bütün bir fındık bahçesine sahipken bugün aile bireylerinin sayısına göre bahçe 10’a belki de 20-50’ye bölündü. Bahçe bölünmeleri bizleri küçük arazi haline getirdi. Bir diğer sebep ise bilindiği üzere bizim bölgemizde 1900’lü yılların başında erozyondan dolayı fındık dikimleri yapıldı. Zaten arazilerimiz meyilli olduğu için makineli tarım da yapılamıyor. Dolayısıyla makineli tarımın olmadığı yerlerde, bölünmüş bahçelerde ve yaşlı nüfus olduğu için fındık verimi sürekli düşüyor. Dünyada fındıkta aile başına düşen geliri en az olan Ordu ve Giresun ama üretim anlamında da en büyük iki iliz. Bir de şöyle bir durum var; Ordu ve Giresun’da fındıktan başka bir ürün dikme şansımız da yok” dedi.

”Ordu’da bir ailenin fındık geliri 10-20 bin TL’ye kadar düşmüşken düz ovalarda fındık üreten aileler 200-300 bin TL’lere ulaştı”

İnsanlar geçinememeye başladıkça buna paralel olarak göç başladı diyen Şenocak, sözlerine şöyle devam etti; ”Yukarıda saydığımız sebeplerden dolayı fındıktan geçinemeyen vatandaşımız başka yerlere göç etmek zorunda kaldı ve Ordu ili Türkiye’nin en çok göç veren illerinin başında geliyor. Batı Karadeniz’de ovalarda bir aile fındıktan senede ortalama 200-300 bin lira kazanırken bizim buradaki bir ailenin fındıktan kazancı 10-20 bin liralara kadar düştü. Hem de başka hiçbir üretim şansı olmayan bir aile. Onun için burada en önemli konu bu. Tabi gübre fiyatları arttıkça fındık üretimi de azalıyor ama gübre fiyatlarının etkisi burada 100 ise düz ovalarda, 1 ya da 2’dir. Çünkü orada insanlar fındıktan 200-300 bin lira kazanıyorlar. Buradaki üreticilere göre çok daha mutlular. Ne diksen yetişebilen verimli düz araziler diğer tarım ürünlerine göre makinalı tarımla daha iyi gelir getiren fındığa yöneldiler ve yönelmeye devam ediyorlar” dedi.

”Küçük üretici daha fazla desteklenmeli”

Bilindiği üzere 2009 yılında devlet tarafından fındıkta alan bazlı gelir desteği uygulaması başlatıldı diyen Şenocak; ”Aslında bu fındıkta alan bazlı gelir desteği Ordu ve Giresun için özellikle çıkartılan bir destekleme modeliydi. Çünkü siyasi olarak Ordu ve Giresun levant fındığını daha yüksek fiyattan alalım ya da ayrıcalıklı alalım denilemiyor. Ordu ve Giresun fındığını şu fiyata alalım, Terme fındığını başka bir fiyata alalım gibi bir durum olmuyor serbest piyasa ekonomilerinde olacağını düşünürsek hangi siyasi parti olursa olsun zor durumda kalır. Yani böyle bir şey mümkün değildir. Fındıkta alan bazlı destek konusuna geri dönersek eğer bahsettiğim gibi bu destek aslında Ordu ve Giresun fındık üreticisini bir nebze de olsa desteklemek mantığıyla çıkartıldı. İsmi Ordu ve Giresun olmadı, meyilli arazi oldu. Ordu ve Giresun’un neredeyse yüzde 100’ü zaten meyilli arazidir. Fındıkta al…

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

sanalbasin.com üyesidir