enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,4151
EURO
34,8070
ALTIN
2.419,64
BIST
10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Hafif Yağmurlu
16°C
Samsun
16°C
Hafif Yağmurlu
Perşembe Hafif Yağmurlu
16°C
Cuma Hafif Yağmurlu
17°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C

Üsküdar Üniversitesi 50 bin adaya dokundu. Popüler alanlara yönelim bu yıl da devam etti

Üsküdar Üniversitesi 50 bin adaya dokundu. Popüler alanlara yönelim bu yıl da devam etti
09.08.2023
6
A+
A-

YKS’de tercih maratonu sona erdi. 20 Temmuz – 8 Ağustos tarihleri arasında adaylar, kendileri için en doğru alan ve üniversite tercihlerini yaptı. Üsküdar Üniversitesi de birebir ve online gerçekleştirilen birçok planlamayla bu dönemde de adayları yalnız bırakmadı. Yaklaşık 50 bin adayın tercih heyecanına ortak oldu. Bu süreçte adaylara rehberlik yapan Tercih ve Kariyer Danışmanı Uzman Psikolojik Danışman Ece Tözeniş, “Adayların tercih sırasında yaptıkları bazı hataların devam ettiğini ve popüler olan alanlara yönelimin bu yıl da devam ettiğini gözlemledik.” dedi. Eğitim Uzm. Ertuğrul Tut ise gözlemlerini, “Gençlerin geleceğe yönelik karamsar olmalarından kaynaklı üniversiteli olma heyecanları, kaygıları tarafından baskılanmış gibi görünüyordu.” sözleriyle paylaştı.

Bu yıl 3,5 milyondan fazla adayın girdiği YKS’de tercih maratonu sona erdi. 20 Temmuz – 8 Ağustos tarihleri arasında adaylar, kendileri için en doğru olabilecek alan ve üniversite tercihlerini yaptı.

Tercih döneminde adaylara tam destek 

2023 Tercih Günlerinde Üsküdar Üniversitesi 5 yerleşkede eş zamanlı olarak bölümler ve üniversite hakkında bilgi almak isteyen adaylara rehberlik yaptı.

Fakülteler için ayrılan bölümlerde adayları karşılayan akademisyenler, aday öğrencilerin sorularını yanıtlayıp mesleğin inceliklerini anlatarak adayların karar verme süreçlerine destek oldu. Üsküdar Üniversitesi öğrencileri sarı tişörtlüler de bu süreçte tercih yapacak adaylarla birebir iletişim kurarak üniversiteli olmayı öğrenci gözünden anlattılar.

“Popüler alanlara yönelim bu yıl da devam etti” 

Uzman Psikolojik Danışman Ece Tözeniş ve Eğitim Uzmanı Ertuğrul Tut önderliğinde 15 kişiden oluşan tercih danışmanları bu süreçte adaylara doğru alan seçmeleri konusunda destek olurken Tözeniş, gözlemlerini şöyle aktardı:

“Öğrencilerin tercih sırasında yaptıkları bazı hataların devam ettiğini gözlemledik. Tercihleri başarı sıralarını dikkate alarak yapmaları gerekiyor ama burada istek de önemli olduğu için başarı sırası yüksek olan bölümler eğer istek sıramıza uymuyorsa bu bölümleri alt sıralara yazmakta herhangi bir hata yok. Bazen bu şekilde yapılan tercih hataları öğrencilerin istemedikleri bölümlerde okumalarına neden oluyor. Tercih döneminde adayların popüler olan alanlara yönelimlerinin bu yıl da devam ettiğini gözlemledik. Popüler alanlarda takılıp kalmak yerine kişilik özelliklerine, ilgi alanları ve yeteneklerine uygun olabilecek meslekleri araştırıp bu alternatifleri de göz önüne almaları meslek yaşamlarında daha mutlu olacakları işleri yapmalarını sağlayacaktır.”

“Adayların heyecanları kaygıları tarafından baskılanmış görünüyordu…”

Üsküdar Üniversitesi Eğitim Kurumları ve Rehberlik Hizmetleri Yöneticisi Eğitim Uzm. Ertuğrul Tut ise geçtiğimiz yıllardan farklı olarak bu yıl gelen adayların kaygı düzeylerinin biraz daha yüksek olduğunu gözlemlediklerini dile getirdi. Tut, “Mevcut sosyolojik yapının ve gençlerin geleceğe yönelik karamsar olmalarından kaynaklı üniversiteli olma heyecanları, kaygıları tarafından baskılanmış gibi görünüyordu. Aileler aday öğrencilerden biraz daha fazla araştırmacı olarak mesleklerin gelecekleri ile ilgili daha sorgulayıcıydılar. Dolayısıyla tercih süreci biz danışmanlar için adayların kafalarında bir meslek imajı oluşturma açısından yoğun görüşme ve bilgi aktarımı olarak geçti diyebiliriz.” diyerek tercih maratonunu danışmanlar açısından değerlendirdi.

50 bin aday danışmanlık aldı

Üsküdar Üniversitesi, 20 Temmuz – 8 Ağustos 2023 tarihleri arasında üniversite web sayfası üzerinden aday öğrencilerin sorularını canlı anlık olarak yanıtlayarak, ÜÜ TV’de yayınlanan programlarla üniversite ve bölümler hakkında bilgi vererek, yerleşkeyi ziyaret edemeyen adaylar için sanal tur olanağı sağlayarak, akademisyenlerin de yer aldığı fuar katılımları ile online etkinlikler gerçekleştirerek ve Kariyer Testi ile yaklaşık 50 bin adaya dokundu.

Test, bugüne kadar yaklaşık 1,5 milyon adaya yol gösterdi…

2015’ten bu yana uygulanan Kariyer Testi, bugüne kadar 1 milyon 417 bin 670 kişinin meslek seçiminde karar vermesinde önemli bir yol gösterici oldu. Kişinin başarılı olabileceği alanları belirleyen Kariyer Testi’ni son bir ayda ise geleceğine yön vermek üzere 15 bin 885 kişi çözdü.

Adaylar bu yıl da sayısal alanda tıp ve diş hekimliğinin yanı sıra yazılım, bilgisayar mühendisliği ve sağlık bilimlerine; eşit ağırlık ve sözel alanlarında ise psikoloji ve iletişim gibi bölümler ve alt dallarına yoğun ilgi gösterdi.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

sanalbasin.com üyesidir