enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Az Bulutlu
19°C
Samsun
19°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
20°C
Çarşamba Çok Bulutlu
17°C

Karadeniz’in ilki: Ata tohumlar,  Atakum’da korunuyor 

Karadeniz’in ilki:     Ata tohumlar,   Atakum’da korunuyor 
01.02.2024
4
A+
A-

Karadeniz’in ilki:

 

Ata tohumlar,

Atakum’da korunuyor

 

Ata tohumlar, Atakum’dan

geleceğe taşınıyor

 

Atakum Belediyesi’nin Karadeniz Bölgesi’nde ilk defa kurduğu AtaTohum Merkezi’nde, genetiğiyle oynanmamış tohumlar koruma altına alınıp geleceğe taşınıyor. 457 türde atalık tohumun saklandığı merkezde, çocuklara uygulamalı tarım eğitimi verirken ata tohum yetiştirmek isteyen üreticilerle de tohumlar paylaşılıyor.

Atakum Belediye Başkanı Av. Cemil Deveci’nin öncülüğünde, geleneksel tarımda binlerce yıldır kullanılan atalık tohumların kayıt altına alınarak geleceğe taşınabilmesi için Karadeniz Bölgesi’nde ilk olarak kurulan AtaTohum Merkezi, “Bir tohum, bir ülkeyi kurtarır” sloganıyla hizmet vermeye devam ediyor.

 

457 TÜR ATA TOHUM

Atakum Belediyesi AtaTohum Merkezi, faaliyete geçtiği 2020 yılında 232 çeşit ata tohumu envanterinde bulundururken bu sayı 2024 yılında 457’ye ulaştı. Türkiye’nin dört bir yanından tohum bağışı kabul eden AtaTohum Merkezi’nde, bağışlanan tohumları bağışta bulunan kişinin adıyla birlikte envantere kaydediliyor. Özel saklama haznelerinde muhafaza edilen tohumlar merkezin güvenlikli odasında tutuluyor. Her bir tohum, sayısının artırılması için yaz kış süren yıllık üretim planına dahil edilerek merkezin parsellerinde ekilerek tohum sayısı artırılıyor. Elde edilen tohumlar, çiftçiler ve yerel tohum grupları ile paylaşılıyor.

 

MİNİK ELLER TOPRAKLA BULUŞUYOR

Merkezde görevli ziraat mühendisleri, Köy Enstitüsü modelini örnek aldıkları “Uygulamalı Tarım Eğitimi” programıyla, okullarda veya merkezin yetiştirme parsellerinde öğrencilerle bir araya geliyor ve minik eller toprakla buluşuyor. Çocuklara eğlenceli bir şekilde bilgiler verilen eğitimlerde, “Tohum ve bitki nedir?” “Nasıl oluşur?” “Nasıl ekilir?” sorularının cevapları başta olmak üzere, toprakta yetişen mahsullerin günlük hayattaki önemi ve basit tarım aletleri gibi konular işleniyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

sanalbasin.com üyesidir