enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,2081
EURO
34,8604
ALTIN
2.444,95
BIST
10.218,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Az Bulutlu
18°C
Samsun
18°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
16°C
Salı Az Bulutlu
17°C
Çarşamba Az Bulutlu
17°C

KOAH’ın en iyi çözümü hiç yakalanmamaktır

KOAH’ın en iyi çözümü hiç yakalanmamaktır
30.11.2023
7
A+
A-

KOAH’ın en iyi çözümü hiç yakalanmamaktır

Büyük Anadolu Hastaneleri İç Hastalıkları Uzmanları Kronik bir solunum hastalığı olan KOAH Hastalığı için uyarıda bulunarak, “KOAH Hastalığının en iyi çözümü hiç yakalanmamaktır. Sigara gibi zararlı maddelerden uzak durun” dediler.

Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri İç Hastalıkları Uzmanları Uzm. Dr. M. Atakan Canbulat ile Uzm. Dr. M. Sami Şen, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) hakkında uyarılarda bulunarak önemli bilgiler verdi.

KADINLARDA DA SIKLIKLA GÖRÜLÜYOR
KOAH yaşam konforunu çok olumsuz etkileyen bir hastalıktır diyen Uzm. Dr. M. Atakan Canbulat, “Sigaranın en büyük zararlarından biride hayatımızı olumsuz etkileyen konforumuzu bozan sabaha kadar balgamlı öksürüklere ve nefes darlığına neden olan KAOH Hastalığıdır. Günümüzde sigarayla mücadeleye rağmen KOAH’ın gittikç e arttığını görüyoruz. Önceden erkeklerde sıklıkla görülen KOAH, şimdi ise maalesef kadınlarda sıkça görülmektedir. Bu kadınlarda da sigara içme oranının arttığına işarettir.

KOAH’a yakalanmamak için hava kirliliğinden ve mutlaka ne yapıp edip sigaradan uzak durulması gerekiyor. Sadece içme anlamında değil sigara içilen yerde de durulmaması gerekmektedir.
Bu anlamda nefes dolu bir yaşam için, hemen doktorunuza başvurup bir solunum testi de yaptırmayı ihmal etmeyin.” dedi.

SİGARADAN UZAK DURUN
Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı’nın (KOAH) kronik bir solunum hastalığı olduğuna dikkat çeken Uzm. Dr. M. Sami Şen ise, “KOAH’ın temelinde iki hastalığın birleşiminden de oluşur diyebiliriz. Bunlar Kronik Bronşit ve Amfizem’dir.

Kronik bronşit solunum yollarının uzun zamandır zararlı gazlara, maddelere maruz kalması sonucu oluşan hava yollarımı zın, bronşlarımızın doğal yapısını kaybettiği sık sık öksürük ve balgam şikayetleri ile seyreden bir kronik hastalıktır.

Bunun yanında akciğer içerisindeki alveollerin hasar gördüğü bir akciğer hastalığı olan Amfizem’de hava keseciklerinin bozulmasıyla ve akciğerlerimizde dev balonlar haline gelmesiyle oluşan kronik bir hastalıktır.

Amfizem ve ve kronik bronşit ikisi birlikte bazen önce amfizem sonra kronik bronşit, ilerlediğinde ise KOAH adını verdiğimiz hastalık karşımıza çıkmaktadır. KOAH hayatımızın bir gerçeğidir kronik bir hastalıktır. Maalesef geri dönüşü olmayan bir hastalıktır. Bu anlamda sigara gibi zararlı maddelerden uzak durmak gerekiyor. KOAH Hastalığının en iyi çözümü hiç yakalanmamaktır.” diye konuştu.

 mailservice?url=http%3A%2F%2Fwww.buyukanadoluhastanesi.com%2Fimages%2Fsettings%2Factual%2Fby
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

sanalbasin.com üyesidir