enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,2120
EURO
34,7638
ALTIN
2.423,53
BIST
10.204,24
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Az Bulutlu
15°C
Samsun
15°C
Az Bulutlu
Salı Az Bulutlu
17°C
Çarşamba Az Bulutlu
17°C
Perşembe Az Bulutlu
18°C
Cuma Az Bulutlu
19°C

Karotis Arter Hastalığı Nedir?

Karotis Arter Hastalığı Nedir?
13.12.2023
5
A+
A-
Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri’nden Kardiyoloji Uzmanı Uzm. Dr. Mutlu Çiçek, Karotis Arter Hastalığı hakkında önemli bilgiler verdi.
Büyük Anadolu Meydan Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Uzm. Dr. Mutlu Çiçek, Karotis Arter Hastalığı Nedir? Tedavi Yöntemleri Nelerdir? sorularına yanıt vererek bilgilendirmelerde bulundu.

Kardiyoloji Uzmanı Uzm.Dr. Mutlu Çiçek, (Karotis)  halk arasında şah damar hastalığı olarak da bilinen Karotis Arter Hastalığı’nın 75 yaş altı erkekler aynı yaş grubundaki kadınlara göre şah damarı tıkanıklığı açısından daha yüksek risk altında olduğunu, 75 yaşından sonra ise kadınlar erkeklere göre daha büyük risk taşıdığına dikkat çekti.
Hastalığı tetikleyen faktörler hakkında bilgi veren Uzm. Dr. Mutlu Çiçek, “Karotis arterler, boynunuzun her iki yanında bulunan ve şah damarı olarak bilinen atardamarlardır. Karotis arterler, kalpten çıkan temiz kanı baş bölgesine ve beyine ileten arterlerdir atar damarlardır. Karotis arterler daraldığı zaman, tek taraflı güç kaybı, geçici görme kaybı, konuşma bozukluğu olabilmektedir.

Damar tıkanıklığını etkileyen aterosklerozun gelişinde rol oynayan bazı faktörler olmaktadır. Hastanın sigara içmesi, ailesel yatkınlık, kötü huylu kolesterolün yüksek olması, trigliserid düzeylerinin yüksek olması, insülün direnci ve şeker hastalığı gibi glukoz düzeyinin yüksek seyrettiği hastalıklar, sedanter yaşam (Hareketsiz bir hayat tarzı), bu gibi durumlar ateroskleroz sürecini hızlandırabilmektedir.” dedi.

Kardiyoloji Uzmanı Uzm. Dr. Mutlu Çiçek, bu ve bunun gibi benzer şikayetleri olan hastaların en kısa zamanda bir hekime başvurmaları gerektiğini belirterek sözlerine son verdi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

sanalbasin.com üyesidir