enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3144
EURO
34,8523
ALTIN
2.408,53
BIST
10.278,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Parçalı Bulutlu
18°C
Samsun
18°C
Parçalı Bulutlu
Salı Açık
20°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
19°C
Perşembe Az Bulutlu
18°C
Cuma Hafif Yağmurlu
19°C

SİYAHAREKETİ DERNEĞİ AFRİKA’DA  KURBAN VE KATARAKT ÇALIŞMALARI

SİYAHAREKETİ DERNEĞİ AFRİKA’DA  KURBAN VE KATARAKT ÇALIŞMALARI
23.07.2022
54
A+
A-

 

SİYAHAREKETİ DERNEĞİ

AFRİKA’DA  KURBAN VE KATARAKT ÇALIŞMALARI

 

(SİYAH)  Kurban Bayramı günlerinde Tanzanya’da kesilecek 315 adet kurban kesimi ve dağıtımı için ve sonrasında Dernek tarafından finanse edilen 200 adet katarakt hastasının ameliyatlarını yerinde takip etmek üzere gittikleri Afrika’nın en yoksul ülkelerinden Tanzanya’daki çalışmalarını tamamlayarak yurda döndüler.

 

Tanzanya’nın Darusselam, Zanzibar, Mwanza, Shinyanga ve Muheza şehirlerinde bulunan Siyahareketi ekibi, ülkemizden ve özellikle Samsun İlimizden hayırseverlerimiz emanetleri olan 430 adet kurban ve 200 adet katarakt ameliyatı ile ilgili çalışmalarını eksiksiz bir şekilde yerine tamamladı. Hayır sahiplerini de tek tek video kaydı ve fotoğrafla bilgilendirme yaparak iyilik çalışmalarını tamamladılar.

 

Tanzanya Notları:

 

Bir Doğu Afrika ülkesi olan Tanzanya, coğrafi olarak güzel bir ülke. Afrika denilince ilk akla gelen “ÇÖL” ortamı, bu ülke için geçerli değil. Yeşil rengin bolca hâkim olduğunu söyleyebilirim.

Belgesellerden sıkça aşina olduğumuz Serengeti Bölgesi ve Massai kabileleri, Afrika’nın en yüksek dağı olan Klimanjero Yanardağı, dünyanın en büyük ikinci tatlı su gölü olan Victorya Gölü bu ülkede yer alıyor.

 

Tanzanya’nın başkenti Dodoma olsa da, en gelişmiş ve büyük şehri Darusselam. Hint okyanusunun kenarında yer alan bu şehir Afrika standartlarında gelişmiş bir ticaret merkezidir Dışarıdan ülkeye giriş kapısı olan Darusselam’a Türkiye’den her gün direkt uçak seyahati mümkün ve yolculuk 8 saat sürüyor. Buradan iki buçuk saatlik bir vapur setahatiyle Zanzibar adasına gidebiliyorsunuz.

 

Zanzibar; içişlerinde bağımsız, dışişlerinde ise Tanzanya’ya bağlı bir ada. Ülkede Müslüman – Hristiyan oranı %50 – 50 civarında olsa da, Zanzibar adasında Müslüman oranı %90’ın üzerinde. Doğal ve tarihi açıdan görülmeye değer bir yer Zanzibar. Turizm, baharat üretimi ve ihracatı açısından ülke için önemli bir merkez.

 

Kurban kesimi için Darusselam’dan 2 saatlik bir uçak seyahati ile Victorya gölünün kenarında yer alan Mwanza şehrine ve akabinde 3 saatlik karayolu seyahati ile Shinyanga şehrine geçtik. Shinyanga, hayvancılığın yaygın olduğu küçük bir şehir. Mwanza ise ülkenin Darusselam’dan sonra ikinci büyük kenti. Her iki şehir de rakım olarak 1.000 metrenin üzerinde yer alan geniş platolar ve nemsiz, temiz havasıyla seyahat için uygun yerler. Mwanza aynı zamanda Serengeti bölgesine de oldukça yakın bir konumda. Kısa bir tekne yolculuğuyla Victorya gölünde yer alan Saanane adasındaki National Parkı ziyaret etmek ve doğal yaşamla iç içe vakit geçirmek mümkün.

 

Katarakt operasyonları için Darusselam’dan 5 saatlik kara yolculuğuyla ulaşılan Tanga şehrinin Muheza bölgesi ise, coğrafi olarak bizim Karadeniz bölgesini andırıyor. Engebeli bir coğrafyanın ve yeşil rengin hâkim olduğu bu bölgede, tropikal meyveler bolca bulunuyor. Ülkenin diğer şehirlerine nazaran ekonomik olarak en geri kalmış yerleri Muheza Bölgesi.

 

Tanzanya’da küçük bir kesim çok zengin, halkın çok büyük bir kesiminin yoksullukla mücadele ediyor. Düzenli bir işte çalışanların ortalama aylık kazancı 100 dolar seviyesinde. 100 dolar, 230.000 Tanzanya Şilingi’ne denk geliyor.

İnsanların geneli düşük gelir seviyesinde olmasına rağmen pahalılık inanılmaz seviyede. İki kişinin ortalama bir yemeğe vereceği ücret, 60.000 – 80.000 Tanzanya Şilingi civarında (Yaklaşık 550 TL)

 

Temmuz ayı Tanzanya için kış başlangıcı. Yağmurun ve sıcağın en az olduğu ve ülkeye seyahat için en uygun vakitler. Bu dönemde ortalama sıcaklık 25-30 derece civarında. Okyanus kenarındaki şehirler oldukça nemli olsa da iç bölgelerde nemsiz, kuru bir hava hakim.

 

Ülkede üretim son derece sınırlı olduğu için, tekstil, elektronik ve otomotiv gibi birçok ürün ithal ediliyor. Bölge ticaretinin Çin, Hindistan ve Arap yatırımcıların elinde olduğunu, hatırı sayılır oranda Türk’ün de bölgede yatırımları olduğunu söylemek mümkün. Ticaret yapmak isteyenler için fırsatları bol bir ülke Tanzanya.

Ülkede ticari faaliyet olarak mısır ve tropikal meyve üretim ile hayvancılık öne çıkıyor. Ülkeyi ziyaret edenler, ülkemizde ender olarak ulaşabilecekleri çeşit çeşit tropikal meyveyi burada keyifle tüketebilirler.

 

Tanzan mutfağının bizim damak tadımıza pek hitap ettiğini pek söylemek mümkün değil. Sipariş ettiğiniz sulu bir yemeğin içinde muz görebilirsiniz. Veya sabah kahvaltınızda yağda kızartılmış muz görürseniz şaşmamalısınız. Ancak, mantar çorbası gerçekten efsane. Adına Çapata dedikleri bazlama türü bir ekmekle keyifle tüketebilirsiniz.

 

Ülkede birçok yerel dil konuşulsa da hâkim dil Svahilice. Svahili dili aynı zamanda, bölge ülkeleri olan; Kenya, Uganda ve Ruanda gibi ülkelerde de kullanılıyor İngilizce bilenlerin ülkede çok rahat bir şekilde her işini halledebilir.

 

Tanzan’lar sıcakkanlı insanlar. Kendileriyle kolay iletişim kurulabiliyor. Uzun yıllar sömürge olmanın getirmiş olduğu bir şey olsa gerek, beyaz tenli insanlara karşı hayranlık duyuyorlar. Ülkede beyaz tenli olmak, saygı duyulmak için bir kıstas adeta. Ülke olarak bağımsız olsalar da ruh olarak tam olarak bağımsızlıklarını elde ettiklerini söylemek zor.

 

Tanzanya birçok Afrika ülkesine nispeten güvenli bir ülke. İç karışıklık yok. Müslümanlar ve Hristiyanlar barış içerisinde yaşıyor. Bir dönem Müslüman bir dönem Hıristiyan devlet başkanı tarafından yönetiliyorlar. Sokakta yürürken kendinizi güvende hissedebileceğiniz, Afrika’da görülebilecek güzel ülkelerin başında geliyor.

63 12 1

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

sanalbasin.com üyesidir