enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,2020
EURO
35,0069
ALTIN
2.504,53
BIST
10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Parçalı Bulutlu
19°C
Samsun
19°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Açık
20°C
Salı Az Bulutlu
22°C
Çarşamba Az Bulutlu
22°C

SAĞLIKLI KALABİLMEK ÇABA GEREKTİRİR.                

SAĞLIKLI KALABİLMEK ÇABA GEREKTİRİR.                
07.07.2022
30
A+
A-

SAĞLIKLI KALABİLMEK ÇABA GEREKTİRİR.                                      Dr.M.Emin Dinççağ

Dünyada hızla gelişen sektörlerden biri de tıp sektörüdür.İnsanların sağlığına daha çok önem vermesi,kirlenen çevrenin  yarattığı hastalıklar,sağlık sektörünün ekonomik olarak kazanç kapısı olarak görülmesi gelişen teknolojinin tıbbi alana daha çok ilgi göstermesini ve tıbbi sektörün daha çabuk gelişmesini ve teknolojiden faydalanmasını  özendirmiştir.

Teknoloji,yaşam koşullarının değişmesi insanoğlunun zamanı ekonomik olarak kullanma isteği,fast food,işlenmiş gıda ve oturduğun yerden hayatı idare edebilme alışkanlıkları,bilgisayar başı çalışma tarzı obesiteyi ve fazla kilolu bireyleri hayatımıza katmıştır. Bu nedenle kilo fazlalığı(overweight) ve obesite küresel bir sorun haline gelmiş ve günümüzde hem tıp aleminde hem de magazinde en çok üzerinde konuşulan konulardan biri olmuştur.

Ancak,kilo fazlalığının,obesitenin insan sağlığına zararı,yaşam kalitesini düşürmesi,ilişkili hastalıklar (related disease) olarak tanımlanan diyabet(şeker hastalığı) koroner kalp hastalığı,felçler,kalp krizi,uyku apnesi,bazı kanser hastalıkları,yüksek tansiyon,kolesterol yüksekliği gibi sağlık problemlerini ortaya çıkarması ve insan ömrünü kısaltması,obesite ve fazla kilo ile mücadele etmeyi  de gerekli hale getirmiştir.

2022 Avrupa Obesite Raporuna  göre ,obesitenin en çok görüldüğü ülkeyiz.Her 3 erişkinden ikisi Türkiye’de ya fazla kilolu veya obes. İlkokul çocuklarında durum daha vahim her 3 çocuktan biri obes veya kilolu.

Bu durumdan dolayı,ülkemiz Avrupada da en çok diyabet hastasının olduğu ülke.

Sağlık harcamalarının artması yanında insanların yaşam kalitesinin düşmesi,ilişkili hastalıkların artması ve ölüm bu nedenle ciddi bir halk sağlığı sorunu teşkil etmektedir.

Diyabetin,obesitenin,insülin direncinin  artması na neden olduğu bu durum insan ömrünü kısalttığı gibi sağlık harcamalarını da artırdığından dünya çapında diyabet önleme proğramları ortaya koyulmuş,diyabet ve obesite ile ilgili devletler düzeyinde yasal ve pratik uygulamalar hayata geçirilmiştir.Avrupa Obesite Raaporunda dikkati çeken bir husus çocuklarda obesitenin 5-9 yaşında ciddi bir sorun olduğu gerçeğidir. Bu demektir ki gelecekte obesite,tip 2 diyabet,kalp damar hastalıkları daha çok görülecek ve bizi daha çok etkileyecektir.Bu konuda ciddi tedbirler alınmalıdır.

Kültürel olarak ; yemek yemek bir değer ölçüsü olarak kabul edilmemeli,beslenme ve yaşama için bir olmaz-olmaz olarak görülmelidir.Kalori kavramı,beslenme eğitimi her bireye öğretilmeli ve bunun sağlıklı yaşam için bir zorunluluk olduğu kabul edilmelidir.Hastalıkların üçte birinin beslenmeye bağlı olduğu  gerçeği unutulmamalıdır.

Obesite ve kilo fazlalığı ile mücadele , tedavi kısa sürede halledilebilecek bir sorun değildir.Bir yaşam biçimi olarak görülmeli ve bu süreçte ısrarla profesyonel yardım alarak sürdürülmelidir.

Sağlıklı olabilmek,sağlıklı kalabilmek kilo kontrolü ve bilinçli bir yeme-içme alışkanlığı ile sağlanabilir.Unutulmamalıdır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

sanalbasin.com üyesidir