enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3374
EURO
34,8108
ALTIN
2.390,60
BIST
10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Yağmurlu
16°C
Samsun
16°C
Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Açık
21°C

Ege Üniversitesinden ilk yerli ve milli probiyotik kapsülü

Ege Üniversitesinden ilk yerli ve milli probiyotik kapsülü
11.01.2023
13
A+
A-

 Ege Üniversitesi üniversite- sanayi iş birliği kapsamında ilk yerli ve milli probiyotik kapsülün üretimini gerçekleştirdi. EÜ Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Yekta Göksungur’un proje yürütücüsü, EÜ Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri Prof. Dr. Figen Ertekin ve Prof. Dr. Duygu Kışla, EÜ Biyomühendislik Bölümü öğretim üyeleri Prof. Dr. Ayşe Nalbantsoy ve Doç. Dr. Sayit Sargın ve EÜ Eczacılık Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Emel Öykü Çetin’in araştırmacı olarak görev aldıkları üniversite- sanayi iş birliği kapsamında yapılan “Pilot Ölçekli Probiyotik Bakteri Üretimi ve Formülasyonu” isimli proje başarılı bir şekilde tamamlandı.

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Prof. Dr. Mehmet Yekta Göksungur ve ekibini makamında ağırlayarak tebrik etti. Rektör Prof. Dr. Budak, “Ege Üniversitesi olarak göreve geldiğimiz ilk günden itibaren üniversite sanayi iş birliğine oldukça önem verdik. Bu noktada ülkemizde örnek teşkil edecek uygulamaları hayata geçirdik. Bilginin katma değerli ürüne dönüşmesi adına çalışmalar yaptık. Prof. Dr. Mehmet Yekta Göksungur hocamız ve ekibinin gerçekleştirdikleri bu proje neticesinde ortaya çıkardıkları bu üründe verdiğimiz desteklerin ve nitelikli çalışmaların bir göstergesi. Hocamız ve ekibi ilk yerli ve milli probiyotik kapsülünün üretimini gerçekleştirdi. Kendilerini tebrik ediyor çalışmalarında başarılar diliyorum” dedi. 

Multidisipliner bir çalışma örneği

Proje hakkında bilgi veren Prof. Dr. Göksungur, “Proje çerçevesinde tarhanadan izole edilen iki adet ‘Lactobacillus plantarum’ suşunun probiyotik özellikleri ve üreme kinetikleri belirlenmiş, üretim ortamı optimizasyonu yapılmış, pilot çapta biyoreaktörlerde üretilen bakteriler püskürtmeli kurutucu sisteminde kurutularak toz haline getirilmiş ve son aşamada bakteriler kapsüllere yerleştirilerek, probiyotik bakteri içeren kapsüllerin üretimi gerçekleştirilmiştir. Multidisipliner olarak üniversite-sanayi işbirliğine örnek teşkil eden bu proje neticesinde yerli ve milli probiyotik kapsülümüz üretilmiştir. Proje tam bir multidisipliner çalışma örneği olup, Gıda Mühendisliği, Biyomühendislik ve Eczacılık Fakültesi’nin ortak katılımıyla gerçekleştirilmiştir” dedi.

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

sanalbasin.com üyesidir