enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Az Bulutlu
19°C
Samsun
19°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Çok Bulutlu
19°C
Çarşamba Çok Bulutlu
17°C

Bel fıtığı nedir? Bel fıtığı tedavisinde fizik tedavi ve rehabilitasyonun yeri nedir?

Bel fıtığı nedir? Bel fıtığı tedavisinde fizik tedavi ve rehabilitasyonun yeri nedir?
31.08.2023
5
A+
A-

Bel fıtığı nedir? Bel fıtığı tedavisinde fizik tedavi ve rehabilitasyonun yeri nedir?

Bel fıtığı tedavi sürecinde fizik tedavi ve rehabilitasyonun önemine dikkat çeken Büyük Anadolu Hastaneleri Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Uzm. Dr. Canan Yıldırım, “Yapılan birçok çalışmada, bel fıtıklarının fizik tedavi veya girişimsel tedavilerde iyileştiği görülmüştür” dedi.

Büyük Anadolu Hastaneleri Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Uzm. Dr. Canan Yıldırım, günlük hayatı olumsuz etkileyen, kişinin yaşam kalitesini kısıtlayan bel fıtığı hakkında bilgiler vererek tedavi süreciyle ilgili tavsiyelerde bulundu.

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Uzm. Dr. Canan Yıldırım, “Omurlar arasında yastık görevi gören, disk adı verilen bağ dokusunun; yaşlanmaya, geçiren travmalara bağlı olarak yapısında bozulmalar başlar. Diskte başlayan yapısal değişiklikler nedeni ile zamanla omuriliğin geçtiği kanal içine doğru gelişen diskte ki bombeleşmelere fıtık adı verilir.

Bel fıtığında oluşma sebepleri nedir?

Bel fıtığı oluşumunda; Günlük yaşantıda her gün tekrarladığımız basit hareketler de sebep olabileceği gibi geçirilmiş büyük kazalarda sebep olabilir.
Risk oluşturacak faktörleri şöyle sıralayabiliriz; Hareketsiz yaşam, Uzun süre ayakta sabit durmak, Uzun süre konforsuz oturmak, Titreşimli alet ile çalışmak, Kilolu olmak, Öne doğru iş yapmak, ağır kaldırmak, Sigara içmek, Yüksek tempolu ve ağırlıklı spor yapmak.

Bel fıtığının belirtileri nelerdir?

Hareket ile artan bel ağrısı ön plandadır. Ikınma öksürme gibi manevralarda ağrı artışı olur. Çoğunlukla öne doğru hareketlerde ağrı daha belirgindir. Yokuş yukarı çıkmakta, bisiklete binmekte de zorlanılmaktadır. Sinir kökü etkilenmesi var ise bacağa doğru yayıl ım olabilir. Beraberinde bacaklarda uyuşukluk, karıncalanma hissi eşlik edebilir.
Bel fıtığı tedavisinde fizik tedavi ve rehabilitasyonun yeri nedir?
Kişinin verdiği anamnez, bel fıtığını düşündürse de muayene ile beraber uygulanan testler ile ağrı kaynağı bel fıtığı mı bunun ayrımı yapılabilir. Bel fıtığından şüphelenildiyse Lomber MR tetkiği istenilir ve mevcut görüntünün muayene ile uyumlu olup olmadığı değerlendirilir.

Muayenede, güç kaybı, his kaybı yok ise, sinir germe testleri negatif ise, İstemsiz idrar kaçırma, gaita kaçırma yok ise, Fizik tedavi ve rehabilitasyon tedavisine öncelik verilir. Tedavide farklı cihazlar kişinin uygunluğuna göre kullanılabilir. Elektroterapi, yüzeysel-derin ısıtıcılar, lazer gibi farklı tedavi modaliteleri vardır.

Amaç; bölgeye olan kan akımını arttırmak, kas spazmını çözmek, bazı sinir liflerini uyarmak, endorfin düzeylerini artırm aktır. Ancak, asıl tedavi kişinin toleransına göre planlanan egzersiz programıdır.

Tedavi sürecinde, egzersiz eğitiminin doğru şekil ve hızda öğretilmesi esastır. Kişi, bunu günlük yaşantısı içinde düzenli uygulama alışkanlığının kazandırılması en önemlisidir.
Yapılan birçok çalışmada, bel fıtıklarının yüzde 80 oranında cerrahiye gerek kalmadan fizik tedavi veya girişimsel tedavilerde iyileştiği gösterilmiştir. Bu nedenlerle; tekrarlayan bel ağrısı olanlar, gece yatak içi dönme, az kilolu yükleri taşımada zorlanma ile ağrısı artanlar öncelikli fizik tedavi ve rehabilitasyon doktoruna başvurması gerekmektedir.” diyerek sözlerine son verdi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

sanalbasin.com üyesidir