enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Az Bulutlu
19°C
Samsun
19°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
18°C
Salı Çok Bulutlu
19°C
Çarşamba Çok Bulutlu
17°C

UNDP ve Birleşik Krallık, deprem bölgesinde atık yönetimi yükünü hafifletmek için güçlerini birleştiriyor

UNDP ve Birleşik Krallık, deprem bölgesinde atık yönetimi yükünü hafifletmek için güçlerini birleştiriyor
13.06.2023
10
A+
A-

Kentte atıkların temizlenmesine yardım etmek ve düzensiz yerleşim alanlarında yaşayan birçok depremzedenin yaşam koşullarını iyileştirmek amacıyla Adıyaman’a yeni bir yol süpürme aracı teslim edildi

Adıyaman Belediyesi’ne teslim edilen yeni yol süpürme aracı ile, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Birleşik Krallık, Türkiye’de 6 Şubat 2023 depremlerinden etkilenen toplulukların acil ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla uygulanan 1,9 milyon ABD Doları tutarındaki programın bir parçası olarak temel ihtiyaç maddeleri ve ekipman sağlamaya devam ediyor. UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton bugün, Adıyaman Belediye Başkan Yardımcısı Abuzer Çelik ve belediye atık yönetim ekibine yeni aracı sundu.

Adıyaman, depremlerden en çok etkilenen üç ilden biri. Evlerin ve dairelerin yaklaşık dörtte biri yıkıldı veya tamamen tahrip oldu; Adıyaman’daki tüm konutların dörtte üçü de çeşitli düzeylerde hasar gördü. Depremden bir ay sonra yapılan tahminlere göre, Adıyaman ilinde 307.000 insan yerinden oldu, birçoğu kentlerin içinde ve çevresinde çadırlar ve düzensiz yerleşim birimlerinde, su kaynağı ve tuvalet-banyo olmadan yaşıyor. Deprem nedeniyle belediyenin çöp toplama gibi hizmetleri ağır biçimde aksadı.

“Adıyaman halkının dayanma gücünü takdir ediyor ve geçici barınaklarda yaşamanın zorluklarına katlanmaya devam eden binlerce insanı saygıyla selamlıyoruz” diyen Vinton şöyle devam etti: “Depremzedeler için kamu hizmetlerini yeniden ayağa kaldırmaya çalışan yerel yönetimlerin karşı karşıya oldukları zorlukların da farkındayız. Böylesine iç içe mekanlarda yaşayan birçok insan için sağlıklı ve güvenli koşulların sağlanması için daha iyi atık yönetimi zorunludur; ve işte bu noktada UNDP, Birleşik Krallık finansmanıyla destek sağlıyor.”

Birleşik Krallık Büyükelçisi Jill Morris şunları söyledi: “Yıkıcı depremlerin ardından Birleşik Krallık, Türk hükümetinin insani yardım talebine hızla yanıt verdi. Depremin neden olduğu ihtiyaçlar çok büyük olduğu için, afetten dört ay sonra da Türk halkının yanında olmaya devam ediyoruz. Birleşik Krallık Hükümeti, depremden etkilenen bölgedeki binlerce depremzedenin ihtiyaçlarını karşılamak ve acılarını hafifletmek için UNDP ve diğer BM kuruluşlarıyla birlikte çalışmaktan memnuniyet duyuyor.”

Belediye Başkan Yardımcısı Çelik ise “Belediyemizin altyapı ve ekipmanının çoğu tahrip oldu; yenilerine kavuştuğumuz için minnettarız. Kent merkezini temiz ve tertipli tutmak yalnız halk sağlığına değil, yerelde moralin yükseltilmesine de katkıda bulunuyor.” dedi.

100.000 ABD Doları değerindeki yeni yol süpürme aracı, depremin bina bloklarını komple yıktığı Adıyaman kent merkezinde, acilen ihtiyaç duyulan atık toplama ve sokak temizleme hizmetini sağlayacak. UNDP, depremlerden bu yana yüzde 40 nüfus artışı yaşayan Kilis’e de aynı tipte bir yol süpürme aracını Nisan 2023’te teslim etmişti. 

Yol süpürme araçları, Birleşik Krallık’ın finanse ettiği ve UNDP’nin Adıyaman’ın yanı sıra depremden en çok etkilenen diğer iki il olan Hatay ve Kahramanmaraş’a da atık konteynerleri ve başka malzemeler teslim etmeye devam edeceği kapsamlı bir projenin parçası. Planlanan destekler arasında, mobil ve geçici bakım merkezleri kurulması yoluyla engelliler ve diğer kırılgan topluluklara acil ihtiyaç duyulan bakım hizmetlerinin sunulması da yer alıyor. UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Vinton, 13 Haziran’da Adıyaman Belediyesi ve Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi ile bu faaliyetleri ve diğer ihtiyaçları kapsayan anlaşmalar imzaladı ve önümüzdeki günlerde de Hatay Büyükşehir Belediyesi ile üçüncü bir anlaşma imzalanacak.

Birleşik Krallık finansmanı, 16 Şubat 2023’te yayınlanan BM Acil Yardım Çağrısı kapsamında UNDP’nin talebine karşılık sağlandı. 

Şubat 2023 depremleri Türkiye’nin güneyinde 110.000 km2 büyüklüğünde bir bölgeyi vurmuş, 50.700’ü aşkın insanın ölümüne, 3,3 milyon insanın (bölge nüfusunun yüzde 20’sinden fazlasının) yerinden olmasına, 313.000 binanın yıkılmasına yol açmıştı. UNDP, BM, AB ve Dünya Bankası’nın desteğiyle Türk Hükümeti tarafından hazırlanan afetin mali etkilerine ilişkin analiz raporu “Türkiye Deprem Toparlanma ve Yeniden İmar Değerlendirmesi (TERRA)”ya göre, depremlerin yarattığı toplam hasar ve zarar 103,6 milyar ABD Doları olarak tahmin ediliyor.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

sanalbasin.com üyesidir