enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,2393
EURO
34,6923
ALTIN
2.394,39
BIST
10.247,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Az Bulutlu
19°C
Samsun
19°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
18°C
Cuma Yağmurlu
16°C
Cumartesi Çok Bulutlu
18°C
Pazar Parçalı Bulutlu
18°C

UN Global Compact Türkiye’den İnsan Hakları Günü Mesajı:  İş Dünyası İnsan Hakları Alanında Harekete Geçmeli

UN Global Compact Türkiye’den İnsan Hakları Günü Mesajı:  İş Dünyası İnsan Hakları Alanında Harekete Geçmeli
09.12.2023
7
A+
A-

UN Global Compact Türkiye’den İnsan Hakları Günü Mesajı: 

İş Dünyası İnsan Hakları Alanında Harekete Geçmeli

 

İş dünyası hem kendi operasyonlarında hem de tedarik zincirindeki uygulamalarıyla insan hakları alanında doğrudan veya dolaylı olarak etkiye sahip.  UN Global Compact, 10  Aralık İnsan Hakları Günü’nde şirketleri insan hakları alanında somut adımlar atmaya davet etti.

 

1948 yılında Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilen İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin ilk maddesinde ifade edildiği gibi “Bütün insanlar özgür, onur ve haklar bakımından eşit doğarlar.” Beyannemede, ırk, renk, din, cinsiyet, dil, siyasi görüş ve diğer görüşler, mülkiyet, doğum veya diğer statüler sebebiyle ayrım gözetmeksizin herkesin insan haklarına sahip olması gerektiği net bir şekilde ifade edilmektedir. 

Beyanname’ye göre insan haklarının sağlanması ve korunmasında birinci sorumluluk devletlere aittir. Öte yandan, iş dünyasının da tüm süreçlerinde insan haklarına saygı göstererek ve bu konuda somut adımlar atarak dönüştürücü gücünü ortaya koyması gerekmektedir. Zira iş dünyası, tedarik zincirlerinde çalışanlar dahil olmak üzere tüm çalışanların, faaliyetlerinin çevresindeki toplulukların ve hatta ürün ve hizmetlerinin son kullanıcılarının insan haklarını etkilemektedir. Şirketlerin “adil ücret, sigortalı çalışma, iş sağlığı ve güvenliği, örgütlenme özgürlüğü; çocuk işçiliği, ayrımcılık ve şiddet ile mücadele” gibi temel insan haklarında atacağı somut adımlar iş dünyasının insan hakları uygulamalarının temelini oluşturmaktadır. Bununla birlikte şikayet ve telafi mekanizmalarını hayata geçirmek; hak ihlallerine maruz kalanların bu mekanizmalara erişimini sağlamak iş dünyasında insan haklarını tesis edecek süreçlerin kritik unsurlarıdır.

UN Global Compact hazırladığı raporlar, online dersler ve öz değerlendirme araçlarının yanı sıra iş dünyası ve insan haklarına ilişkin hayata geçirdiği hızlandırma programlarıyla iş dünyasına insan hakları alanında  hedef belirleme, yol haritası oluşturma, ilerlemeyi ölçme ve raporlama süreçlerinde yol göstermektedir. 

Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına girdiğimiz bugünlerde iş dünyasını daha adil, eşit ve sürdürülebilir bir dünya için harekete geçmeye davet ediyoruz.  

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

sanalbasin.com üyesidir