enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,2020
EURO
35,0069
ALTIN
2.504,53
BIST
10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Parçalı Bulutlu
19°C
Samsun
19°C
Parçalı Bulutlu
Pazartesi Parçalı Bulutlu
20°C
Salı Parçalı Bulutlu
21°C
Çarşamba Az Bulutlu
22°C
Perşembe Çok Bulutlu
20°C

Nebiyan Kestanesinde Çeşit Analizi Devam Ediyor.

Nebiyan Kestanesinde Çeşit Analizi Devam Ediyor.
04.10.2022
43
A+
A-

IMG 4337 scaledIMG 4345 scaled

19 Mayıs ilçesi Nebiyan havzasında yetiştirilen kestane için bölgede çalışmalarına devam eden Ondokuzmayıs Üniversitesi Ali Nihat Gökyiğit Araştırma Merkezinde 12 yıldır kestanede hastalık ve zararlara dayanıklı çeşitler geliştirmek için çalışmalar yapılıyor.

Nebiyan Bölgesinde bulunan Ondokuzmayıs Üniversitesi Ali Nihat Gökyiğit Araştırma Merkezi ziyaret eden 19 Mayıs Belediye Başkanı Osman Topaloğlu, Prof. Dr. Ümit Serdar ile birlikte erkenci çeşit olarak tescil edilen ‘Betizac’ çeşidini hasat etti.

Gerçekleşen araştırmaların Nebiyan Kestanesinin geleceği açısından çok önem arz ettiğini belirten 19 Mayıs Belediye Başkanı Osman Topaloğlu; ‘’ Tarım zengini ilçemizin önemli bir tarım ürünü olan Nebiyan Kestanemizde artık hasat zamanı. Ondokuzmayıs Üniversitemiz ile birlikte bölgemizde ciddi çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Geçmiş dönemde ciddi hastalıklar sonucu verimi düşen ve zamanla kuruyan kestane ağaçları, yapılan çalışmalarla artık daha dayanıklı bir hal almaya başladı. Hastalıklardan arınmış fidanları üreticilerimizle de buluşturarak bölgemizde, Ondokuzmayıs Üniversitemiz ile birlikte Nebiyan Kestanesi üretimini çoğaltmak istiyoruz.’’dedi.

OMÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ümit Serdar yaptığı açıklamada; ‘’2010 yılında başlayan bir altyapı projesi ile 19 Mayıs Üniversitesi Ali Nihat Gökyiğit kestane araştırma istasyonu kurulmuştur. Bu araştırma istasyonunda ülkemizin de gen merkezi olduğu Anadolu kestanesi çeşit ve genotipleriyle diğer kestane türleri, örnek olarak Çin kestanesi, Japon kestanesi ve farklı kestane türlerinin melezleri yani hibritleri denenmektedir. Kestane araştırma istasyonunun kurulma amacı hastalık ve zararlara dayanıklı verimli ve kaliteli kestane çeşitleri geliştirmek ve tescil ettirmektir. Şu ana kadar yapılan çalışmalarda Nebiyan bölgemizde 4 kestane çeşidi tescil ettirilmiştir. ‘’dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

sanalbasin.com üyesidir