enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,2020
EURO
35,0069
ALTIN
2.504,53
BIST
10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Parçalı Bulutlu
19°C
Samsun
19°C
Parçalı Bulutlu
Pazartesi Parçalı Bulutlu
20°C
Salı Parçalı Bulutlu
21°C
Çarşamba Az Bulutlu
22°C
Perşembe Çok Bulutlu
20°C

MTÜ’den Koklear implantasyon Operasyonu

MTÜ’den Koklear implantasyon Operasyonu
18.10.2021
30
A+
A-

MTÜ’den Koklear implantasyon Operasyonu

İleri derecede işitme kaybı olan ve işitme cihazından fayda görmeyen çocuk ve erişkin hastalarda uygulanan Koklear implantasyon operasyonları, Malatya Turgut Özal Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kulak, Burun, Boğaz Polikliniği’nde uygulanmaya başlandı. MTÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Işıl Çakmak Karaer tarafından, Doç. Dr. Secaattin Gülşen’in destekleri ile mondini deformitesi rahatsızlığı olan 2 yaşındaki hastaya aynı seansta çift taraflı koklear implantasyon ameliyatı gerçekleştirildi.

“MTÜ sağlık alanında tüm çalışmaları destekliyor”

Malatya Turgut Özal Üniversitesi olarak sağlık alanında ki tüm çalışmaları desteklediklerini ifade eden Rektör Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, kulak, burun, boğaz branşında çok önemli bir operasyon olan Koklear implantasyon işleminin Malatya’da gerçekleşmesinin büyük öneme sahip olduğunu ifade etti. Prof. Dr. Karabulut, “Aynı zamanda akademisyenlerimizin gerçekleştirdiği bu önemli operasyonlar öğrencilerimiz için örnek teşkil ediyor, bu anlamda öğrencilerimizi donanımlı hekimler olarak yetiştiriyoruz.” dedi.

“10 Ekim Odyologlar Günü kutlu olsun”

Rektör Prof. Dr. Karabulut, Kulak ve işitme ile ilgili sağlık sorunlarının önemine değinerek, “İşitme kaybı sonrasında birçok sorunda beraberinde geliyor. İşitme kaybı sonrasında denge kaybı, konuşma da bozulmalar ve sonrasında sosyal çevrede içe kapanıklık gibi birçok problem oluşuyor. Bunun için özellikle işitme ve konuşma bozukluklarında erken tanı ve tedavi çok önemlidir. Bu anlamda Onkoloji konusunda farkındalık oluşturmak adına bir kez daha 10 Ekim Odyologlar Günü’nü tebrik ediyorum.” İfadelerine yer verdi.

“İşitme kaybının erken tespiti çok önemli”

Dr. Karaer gerçekleştirilen operasyon ile hastanın sağlığına kavuştuğunu belirterek, “Halk arasında biyonik kulak olarak da bilinen Koklear implantasyon, iç kulaktaki koklea içerisine duymayı sağlayan elektrotun yerleştirilmesi ameliyatıdır. İşitme kaybı ilk olarak kişinin ailesi ve toplumla olan ilişkisini bozulmasına yol açar, ayrıca kişinin zihinsel faaliyetlerinin azalmasına, toplumdan uzaklaşmasına neden olur. Eğer hasta çocuk ise dil gelişimi tamamlanamaz ve bu durum entellektüel fonksiyonlarını olumsuz etkiler. Bu anlamda işitme kaybının erken tespiti çok önemlidir. Ülkemizde çok başarılı bir şekilde uygulanan ulusal yeni doğan tarama programı sayesinde işitme engelli çocuklar hemen doğumdan sonra tespit edilmektedir. İleri derecede işitme kaybı olan hastalar ilk olarak sesle tanışması için isime cihazı kullanmalıdır. 3 ay işitme cihazı kullanmasına rağmen fayda görmeyen çocuk hastalar için en uygun tedavi koklear implantasyon ameliyatının en kısa surede ,vakit kaybetmeden yapılmasıdır.” ifadelerini kullandı.

“Yaşıtlarından hiçbir farkı olmadan hayatına devam edebilir”

Doğumsal iç kulak anomalisi nedeniyle işitme kaybı olan çocuk hastalarda da uygulanan Koklear implantasyon ameliyatının 2 yaşından sonra sosyal güvencesi olan tüm vatandaşlara ücretsiz olarak uygulandığını belirten Dr. Karaer, “Koklear implantasyon ameliyatı sonrası çocuk hastalar özel bir eğitime tabii tutulmalıdır. Bu eğitim sayesinde hem konuşmayı hem de cihaza adapte olmayı öğrenirler. Başarılı bir koklear implantasyon sonrası ve gerekli eğitimlerin düzenle verilmesiyle çocuk, yaşıtlarından hiçbir farkı olmadan hayatını devam edebilir. Bu anlamda Malatya’mız da Malatya Turgut Özal Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanemizde bu operasyonların gerçekleşmesinde katkıları olan Rektörümüz Prof. Dr. Aysu Bay Karabulut’a ve Başhekimimiz Doç. Dr. Serdar Deniz’e teşekkür ediyoruz.” şeklinde konuştu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

sanalbasin.com üyesidir