enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,2603
EURO
34,9735
ALTIN
2.460,42
BIST
10.135,00
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Az Bulutlu
17°C
Samsun
17°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
17°C
Cuma Parçalı Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
20°C
Pazar Az Bulutlu
20°C

BİLGİYİ TALEP ETMEK VEYA BİLGİYİ DİKTE ETMEK ÜZERİNE

BİLGİYİ TALEP ETMEK VEYA BİLGİYİ DİKTE ETMEK ÜZERİNE
25.11.2023
6
A+
A-

BİLGİYİ TALEP ETMEK VEYA BİLGİYİ DİKTE ETMEK ÜZERİNE

Eğitim sistemimizin doğru bir zemine bir türlü oturmamasının sebebi de bilgiyi talep etmeyen veli ve çocukların belleklerine bir nevi zor kullanarak bilgi zerk etme çabasıdır. Eğitimde başarılı olmuş ülkelerin eğitim sistemlerine baktığımızda veli ve çocuk bilgiyi talep eder.

Osmanlı eğitim anlayışında da bu böyledir ve son derece başarılıdır. Yani onlar okula öğrenci ( öğrenmek zorunda olan) değil, talebe ( bilgiyi talep eden, isteyen) alıyorlardı. Eğitim çağındaki biri medresede eğitim görmeyi önce talep ederdi. O talebe ile konuşulur, zeka seviyesi ölçülür ona göre talebe olur veya olamazdı. Çocuğun psikolojisi bozulur diye zorla kadı veya müderris veya hekim yapılmazdı. Onlar da yeteneklerine göre ahilik ahlakı alır tüccar olur ya da sipahi, tımar sahibi olma gibi alanlara yönlendirilirdi. Bugün batının yeni yeni tartıştığı haftada 4 gün eğitim Osmanlıda vardı. Sınıf geçilmez ders geçilirdi, şimdi Avrupa ve ABD’de öyle. Eğitim sistemi devletin değildi tamamıyla özeldi. Ama bu iş devletin çok sıkı denetlediği vakıflar aracılığıyla yapılırdı. Ali Kuşçular, Mimar Sinanlar, Hezarfenler ve daha nice dahi bu okullarda yetişti.

1700’lü yıllarda bugün üniversiteleriyle övünen ABD Osmanlı medreseleri üzerinde 1691 adet tez hazırlar. Ve batıda yani ABD ve AB’de bugün çok övündükleri Oxford, Cambridge, Sorbonne, Harvard gibi üniversiteler hala bu sistemle çalışır. İlginç geldi size değil mi?

Evet onlar hala öğrenci değil talebe alırlar. Örneğin Türkiye’den bir öğrenci buraya kabul edilmek için, proje üretmek, bir çok zeka testinden geçmek, neden orada okumak istediğini mantıklı bir şekilde açıklamak zorundadır. Yani öğrenci değil talebe olmak zorundadır.

Ancak kendi ülkemizde kendi eğitim sistemimizi devam ettirmemizi istememektedirler. Örneğin en son sistemli eğitimi Köy Enstitüleri geliştirdi ve çok başarılı oldu. İsteyen Köy Enstitüleri’nin nasıl kapandığını araştırabilir. 2. Dünya savaşından Türkiye de ekonomik olarak çok etkilenmişti ve bir nevi kıtlık başlamıştı. ABD’den maddi yardım talep edildi. Ancak bu maddi yardımı yapmak için ABD’nin bir şartı vardı: Köy Enstitüleri’ni kapatın…

Umarım mevzu anlaşılmıştır ve talebe’nin ismi neden öğrenci olarak değiştirildiğinin farkına varılmıştır. Çünkü Türkçe’de aslında eş anlamlı sözcük yoktur ve bu da sinsi bir planın parçasıdır.

Sinsi plan açıktan işlem görmekte maalesef eğitim sistemimiz gün geçtikçe kaybolmaya devam etmekte.
Geleceğimizin teminatı çocuklarımız gençlerimiz istemedikleri yada ilgi alanı olmayan dersleri zoraki okumak zorunda kalmalarından ötürü bilgi fakiri,muhasebe,muhakeme, sorgulama,sorma ve araştırma gibi insan hayatında önemli yer tutan konulardan uzak bir gelişim çemberinde sıkışıp kalmış durumdalar.

Maddi kayıplar için dertlenen veliler, temel değerlerden hergün biraz daha soyutlayan, talebelerimizi her gün okuldan eğitimden uzaklaştıran amaca hizmet etmeyen bu eğitim sisteminin değişmesi için, halkın devletten mutlak bir talebi olmalı, talep yüksek sesle ifade edilmelidir.

Unutmayınız kayıp paranızı kazanabilirsiniz. Ancak kaybolan gençliği kazanmak mümkün olmayabilir.

Kalın sağlıcakla

Serdar YERİŞKİN

WhatsApp Image 2023 11 25 at 19.37.14

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

sanalbasin.com üyesidir