enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3653
EURO
34,9637
ALTIN
2.325,37
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Az Bulutlu
18°C
Samsun
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
20°C
Pazar Parçalı Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
26°C
Salı Çok Bulutlu
22°C
Banner Resmi
Banner Resmi

Prof. Dr. Dilek Yazıcı ve Dr. Şeniz Ünal OPEN Global Komite Toplantısı’nda Türkiye’yi Temsil Etti

Prof. Dr. Dilek Yazıcı ve Dr. Şeniz Ünal OPEN Global Komite Toplantısı’nda Türkiye’yi Temsil Etti
18.10.2022
44
A+
A-

Obeziteye yönelik etkili yaklaşımların ve çözüm önerilerinin geliştirilmesine yönelik küresel çapta faaliyet gösteren OPEN (Obesity Policy Engagement Network), 5-6 Ekim tarihlerinde Kopenhag’ta gerçekleştirdiği toplantılarda tüm dünyadan OPEN temsilcilerini bir araya getirdi.

5 Ekim’de düzenlenen OPEN Global Komite Toplantısı’nda (Global Guidance Committee Meeting), OPEN Türkiye Genel Sekreteri ve Türkiye Obezite Araştırma Derneği (TOAD) Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Dilek Yazıcı ile OPEN Türkiye Komisyon Üyesi ve TOAD Hasta Temsilcisi Dr. Şeniz Ünal OPEN Türkiye’yi temsil etti.

Obezite ile ilişkili tüm hedef gruplar nezdinde hastalık farkındalığının sağlanması, obezitenin önlenmesi, tanı ve tedavisinin tüm obeziteli bireylere ulaşması gibi amaçlar çerçevesinde dünya üzerinde 12 ülkede faaliyet gösteren OPEN (Obesity Policy Engagement Network), 5-6 Ekim tarihlerinde Kopenhag’ta düzenlediği toplantılarda obezitenin küresel ölçekteki durumunu kapsamlı bir şekilde ele aldı.

Etkinliğin ilk gününde OPEN’ın faaliyet gösterdiği dünya ölçeğindeki 12 ülkeden temsilcilerin katılımıyla OPEN Global Komite Toplantısı (Global Guidance Committee Meeting) gerçekleştirildi. Global Komite Toplantısı’na Avrupa Obezite Derneği (The European Association for The Study of Obesity – EASO), AB Politikaları Lideri Jacqueline Bowman, Dünya Obezite Federasyonu (World Obesity Federation) CEO’su Johanna Ralston, Obezite ile Yaşayanlar için Avrupa Koalisyonu (European Coalition for People Living with Obesity – ECPO) Yöneticisi Vicki Mooney, Obesity Action Coalition’un Başkanı Joe Nadglowski, The Obesity Society’nin (TOS) CEO’su Dr. Anthony Comuzzie gibi obezite alanında çalışmalar yapan öncü isimler katıldı.

Toplantıda OPEN Türkiye inisiyatifini Türkiye Obezite Araştırma Derneği (TOAD) Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Dilek Yazıcı ile OPEN Türkiye Komisyon Üyesi ve TOAD Hasta Temsilcisi Dr. Şeniz Ünal temsil etti. Toplantı kapsamında diğer ülkelerin çalışmalarının yanı sıra; OPEN Türkiye’nin ülke ölçeğinde ve global ölçekte yaptığı çalışmalar da ele alındı.

Toplantıya katılan OPEN Türkiye Genel Sekreteri ve TOAD Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Dilek Yazıcı toplantı hakkındaki görüşlerini şu şekilde aktardı: “Obezite, çağımızın en büyük sağlık sorunlarından biri. Yapılan araştırmalar 2030’a kadar 1.12 milyara varan insanın obeziteyle yaşayacağını gösteriyor. Üstelik, obezite yalnızca diğer ülkeleri değil; ülkemizi de yakından ilgilendiriyor. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, Avrupa bölgesinde aşırı kilo sorununun en yaygın olduğu ülke Türkiye. Son 20 yıl içerisinde ise obezite prevalansının ülkemizde ikiye katlandığını gözlemliyoruz. Obezitenin sağlık alanındaki etkilerinin yanı sıra; ekonomik ve sosyal boyutunu da unutmamak gerekiyor. Bu noktada OPEN ve OPEN Türkiye’nin yaptığı çalışmalar oldukça kritik bir rol üstleniyor. Obezite farkındalığının sağlanması, mevcut durumun analiz edilmesi ve çözüm önerilerinin geliştirilmesi için OPEN’ın düzenlediği bu anlamlı organizasyonda OPEN Türkiye adına yer almaktan gururluyuz. OPEN Türkiye öncülüğünde Türkiye’de yaptığımız çalışmalarla birlikte, OPEN ekibiyle global ölçekte de obezite sorununun çözümüne katkı sağlamayı hedefliyoruz.”

Obezitenin kronik bir hastalık ve halk sağlığı sorunu olduğunu vurgulayan OPEN Türkiye Komisyon Üyesi Dr. Şeniz Ünal ise, “Obezite sanılanın aksine bir şişmanlık durumu değil, halk sağlığı sorunu olarak nitelendirebileceğimiz kronik bir hastalık. Etkileri ve sonuçlarıyla da önlem alınmasını gerektiren bir konu. Yakın zamanda 161 ülkede yapılan bir araştırma, mevcut eğilimlerle devam edersek dünya ölçeğinde aşırı kilo ve obezitenin artacağını gösteriyor. Türkiye ise yüzde 67 ile Avrupa’da en yüksek fazla kilo ve obezite prevalansına sahip ülke olarak geçiyor. Bu etkileri minimuma indirmek oldukça kritik. Bu amaçla, 2022’de global ölçekte 12 ülkede obeziteye yönelik çalışmalar yapan OPEN platformunun bir kolu olarak OPEN Türkiye’yi hayata geçirdik. OPEN Türkiye olarak, obezitenin tanısı, tedavisi ve obezite farkındalığı sağlanması adına kapsamlı çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Yaptığımız bu çalışmaları bugünkü organizasyonda ele almak ve ülkemizi temsil etmekten büyük gurur duyduk” dedi.

Obeziteye global düzeyde çözüm bulmak için dünyanın her yerinden tüm OPEN paydaşlarını bir araya getiren toplantının önemini vurgulayan OPEN Türkiye ve TOAD Başkanı, EASO Seçilmiş Başkan ve Güney Bölgesi Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Volkan Yumuk ise OPEN Global Komite Toplantısı’nı şu şekilde değerlendirdi: “Obezitenin önlenmesi ve tedavisinde yeni yaklaşımların ilgili tüm paydaşların katılımıyla çok yönlü biçimde tartışılması, yeni çözüm yollarının arayışına girilmesi ülkemizin ve dünyanın geleceği için önemli bir ihtiyaç. Bu nedenle, OPEN’ın faaliyet gösterdiği 12 ülkenin temsilcilerini bir araya getirerek gerçekleştirdiği bu etkinliği oldukça değerli buluyorum. Bu etkinlikte elde edilen bulguların ise obezite probleminin çözümünde ciddi katkıları olacağı görüşündeyim”.

Volkan Yumuk sözlerine şu şekilde devam etti: “OPEN Türkiye olarak, bu değerli toplantıya Genel Sekreterimiz Prof. Dr. Dilek Yazıcı ve Komisyon Üyemiz Dr. Şeniz Ünal’ın temsilciliğinde katılım sağlayarak, Türkiye’de gerçekleştirdiğimiz çalışmaları ve yol planımızı detaylıca aktarma fırsatı bulduk. Diğer taraftan, Ocak ayında gerçekleştirmeyi planladığımız ve obezitenin mevcut durumunu paydaşlarımızla birlikte ele almayı hedeflediğimiz çalıştayımızın hazırlıklarına başladık. Bu çalıştayda elde ettiğimiz bulguları kamuoyunun bilgisine sunmak için çalışmalarımızı hız kesmeden sürdüreceğiz.”

EASO AB Politikaları Lideri Jacqueline Bowman da “EASO olarak, OPEN’ın Avrupa Birliği bölgesinde sekretaryasını gerçekleştiriyoruz. Obezitenin tanısı, teşhisi, tedavisi ve takibi için etkili çözümler bulmak adına OPEN küresel ölçekte kritik bir görev üstleniyor. OPEN Türkiye de mevcut çalışmalarıyla etkili paydaşlarımızdan bir tanesi. Toplantıya sağladıkları değerli katkılardan dolayı OPEN Türkiye ekibine teşekkür ederim” dedi.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Yorumlar

Bir Cevap Yazın

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

sanalbasin.com üyesidir