enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3753
EURO
35,0108
ALTIN
2.325,32
BIST
9.107,60
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Parçalı Bulutlu
18°C
Samsun
18°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
20°C
Pazar Parçalı Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
26°C
Salı Az Bulutlu
21°C
Banner Resmi
Banner Resmi

Hemşirelik Bölümü Birinci Sınıf Öğrencileri Üniformalarını Giydiler

Hemşirelik Bölümü Birinci Sınıf Öğrencileri Üniformalarını Giydiler
24.03.2022
37
A+
A-

Hemşirelik Bölümü Birinci Sınıf Öğrencileri Üniformalarını Giydiler

 

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü 1’inci sınıf öğrencileri akademik dönem kapsamında üniformalarını giydi.

 

Atatürk Kongre Kültür Merkezinde gerçekleştirilen tören; Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Recep Sancak, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcıları Doç. Dr. Mehtap Ünlü Söğüt ve Doç. Dr. Afitap Özdelikara, Hemşirelik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Şenay Arlı, Hemşirelik Bölümü öğretim elemanları, bölüm öğrencileri ve ailelerin katılımıyla gerçekleşti.

 

Prof. Dr. Recep Sancak: “Mesleklerinin simgesi olan üniformalarını giymeleri bu güzel başlangıcın simgesidir”

 

Öğrencilerin üniforma giyiş törenine katılan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Recep Sancak, “Hemşirelik profesyonel bir meslek olarak sağlık sistemi içerisindeki sayı olarak en fazla üyesi olan ekiptir. Öğrencilerimizin mesleğe olumlu bir başlangıç yapmaları onların ileriki meslek yaşamlarını etkileyecektir. Bu nedenle öğrencilerimizin mesleklerinin simgesi olan üniformalarını giymeleri bu güzel başlangıcın simgesidir. Tüm öğrencilerimizi ve öğrencilerimizin değerli ailelerini kutluyorum.” dedi.

 

Dekan Yardımcısı Afitap Özdelikara: “Üniforma bir aidiyet ve kimlik göstergesidir”

 

Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Afitap Özdelikara konuşmalarında “Bugün önemli bir gün, birazdan hemşirelik öğrencilerimizin mesleğe adım atmalarının ilk simgesi olan üniforma giyme heyecanına tanık olacağız. Üniforma bir aidiyet ve kimlik göstergesidir. Hemşirelik üniforması ise, bakımın, hastaya karşı merhametin, dürüstlüğün ve güvenin gizli bir sözleşmesidir. Bugünden itibaren gururla taşıyacağınız bu üniforma bir mesleği temsil etmenin çok ötesinde, sizler için eşsiz bir yol haritasıdır. Sadece başarı ve sonuç odaklı değil; aynı zamanda insan ve değer odaklı, önemseyen, sorgulayan hemşireler olmanızı bekliyoruz. İnsanların hayatlarına sunacağınız sağlık ve mutluluğun, öncelikle sizlerin yaşamlarında bulunmasını, mesleğinde yetkin, bildiklerini etik sınırlarda uygulayan, öğreten ve öğrenen hemşireler olmanızı ve bu üniformayı bugün nasıl gururla ve lekesiz taşıyorsanız meslek hayatınız boyunca öyle taşımanızı temenni ediyorum.” ifadeleri kullandı.

 

Hemşirelik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Şenay Arlı: “Hemşire üniforması giymeniz kadar onu nasıl taşıdığınız da önemlidir”

 

Hemşirelik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Şenay Arlı ise “Üniforma, onu giyen kişilerin özel bir grubun üyesi olduklarını gösteren bir semboldür. Ayrıca, Üniformanın sembolik anlamı aslında o gruba üye olan bir bireyin belirli normlara uyduğunu ve bu gruba ait temel beceri ve değerlere hâkim olduğunu göstermektedir. Hemşirelik mesleği açısından üniforma, hemşirelerin merhametli olduklarına ve bir başkasının bakımı için gerekli bilgiyi kendilerinde bulundurduklarına dair sözsüz özel bir anlam ifade etmektedir.  Bugün giydiğiniz hemşire üniformasıyla aynı zamanda hemşirelik mesleğini de temsil etmektesiniz. Bu nedenle hemşire üniforması giymeniz kadar onu nasıl taşıdığınız da önemlidir.” diye konuştu.

 

Prof. Dr. Özen Kulakaç: “İlk hemşire üniformasının Nightingale tarafından Kırım Savaşında kullanıldı”

 

 

Günün anlamını ve mesleki profesyonelliğin önemini vurgulayan Hemşirelik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Özen Kulakaç da Hemşirelik mesleği ve üniformanın tarihsel gelişimine vurgu yaparak ikonikleşen hemşire üniformasının değerinden bahsetti. Prof. Dr. Kulakaç, ilk hemşire üniformasının Nightingale tarafından Kırım Savaşında daha etkin bakım sunulması amacıyla kullanıldı. Çağdaş hemşireliği tanımlamaya devam eden Kulakaç, üniformanın tarihini ve zaman içinde değişimini anlamak, anlamlandırmak gerektiğini ve üniformanın, ontolojik yani varoluşsal bir anlama sahip olduğu kadar, aynı zamanda sosyal, teknolojik değişimlere de bir yanıt olduğunu ifade etti.

 

Konuşmaların ardından 125 birinci sınıf öğrencisi, modern hemşireliğin dünyadaki ve ülkemizdeki öncüleri olan Florence Nightingale ve Safiye Hüseyin Elbi’den mesleğe başlangıç ışığını almak üzere sahneye çıktı.

 

Tören, öğrenci hemşirelere kültürümüzde bir bağ simgesi olan karanfillerin takdimi ile coşkuyla devam etti. 2022 yılı üniforma giyme töreni karanfil takdiminin ardından, hatıra fotoğrafı çekimiyle sona erdi.

Yorumlar

Bir Cevap Yazın

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

sanalbasin.com üyesidir