enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5879
EURO
34,8428
ALTIN
2.493,41
BIST
9.663,54
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Az Bulutlu
20°C
Samsun
20°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
19°C
Salı Çok Bulutlu
30°C

Çocuklarda Kekemelik Tedavisi

Çocuklarda Kekemelik Tedavisi
16.12.2021
47
A+
A-

Büyük Anadolu Hastaneleri Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzm. Dr. Hilal Aydemir, “Kekemelikte, aile çocuğundan konuşma bozukluğundan şüpheleniyorsa bunun kekemelik mi? yoksa normal seyrinde devam eden bir konuşmanın akıcılığındaki bozulma mı? Bunun ayrımı yapılması için bir çocuk psikiyatrisi önermekteyiz” dedi.

Büyük Anadolu Hastaneleri Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzm. Dr. Hilal Aydemir, çocuklarda kekemelik gelişimi ve tedavi yöntemlerini anlatarak uyarılarda bulundu.

Kekemelik Nedir?

Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzm. Dr. Hilal Aydemir, “Kekemelik, temel olarak konuşmanın akıcılığının bozulmasıdır. Kekemeliği çocuk yaş grubunda sıklık olarak yüzde 5 ile 10 arası görmekteyiz. Erkek çocuklarda genellikle kız çocuklara göre daha sık görülmektedir, nedeni ise genetik sebepler olabilmektedir.

Ailede kekemelik varsa çocukta da kekeme olma olasılığı yaklaşık 3 kat daha sık görmekteyiz. Konuşma merkezi ile koordinasyon anormallikte kekemeye yol açabilmektedir. Ayrıca kekemenin psikolojik sebepleri de olabilmekte ve aniden korkma, korkutma sebepleri de kekemeliğe yol açabilmektedir.

Kekemelik Tipleri Nelerdir?

Kekemelik  2 tipe ayrılmaktadır. Bunlardan birincisi gelişimsel tip yani okul öncesi dönemde olan kekemeliktir. Bu tip kekemelik yüzde 90 sponten olarak iyileşme gösterebilmektedir. Daha nadir bir grup ise ergenlik ve yetişkinlik döneminde kalıcılık gösterebiliyor ve konuşma terapistine direnç gösterebilmektedir. İkinci tip kekemelik ise edinilmişlik yani sonradan gelişen kekemelik bu durumda beyin zedelenmesi ya da emosonel travmalar gibi durumlarda ortaya çıkabilmektedir.

Kekemeliğin kalıcılık göstermesini destekleyen faktörler nelerdir?

Kekemeliğin kalıcılık göstermesini destekleyen faktörler, erkek cinsiyeti olması kekemeliğin uzun süredir devam ediyor olması ailede kekemelik öyküsünün olması ve kekemeliğin genç yaşta başlaması kalıcılığı destekleyen faktörler.

Kekemelik Belirtileri Nelerdir?

Kekemelikte en belirgin 2 belirti hece uzatması, hece tekrarları gibi 2. belirtiler gibi mücadele ve çabalama davranışıdır. Bilincin belirtiler olduğu zaman ortaya çıkan anormal postür anormal el kol hareketleri yüz buruşturma gibi davranışsal belirtilerde kekemeliğin 2. belirtileri olarak görebilmekteyiz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

sanalbasin.com üyesidir