enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3520
EURO
35,1292
ALTIN
2.301,73
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Yağmurlu
20°C
Samsun
20°C
Yağmurlu
Cuma Parçalı Bulutlu
18°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
20°C
Pazar Az Bulutlu
19°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Banner Resmi
Banner Resmi

Afet bölgesinde çalışan ebeler hayatın durduğu yerde yeni hayatlara el verdiler

Afet bölgesinde çalışan ebeler hayatın durduğu yerde yeni hayatlara el verdiler
24.03.2023
16
A+
A-

Ege Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölümü tarafından “Uluslararası Afetlerde Ebelik Hizmetleri Sempozyumu”  düzenlendi. Çevrimiçi olarak düzenlenen sempozyumda Kahramanmaraş merkezli depremden etkilenen illerde ebelik görevi yapan sağlık çalışanları, afet bölgesindeki tecrübelerini aktardı.

Sempozyumun açılış konuşmasını gerçekleştiren Ege Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Esin Çeber Turfan, “Afetler, gerek insan eliyle gerekse doğa tarafından olsun büyük hasarlara sebep oluyor. Son yaşadığımız deprem felaketinden hepimiz çok etkilendik ve çok üzüldük. On binlerce vatandaşımız hayatını kaybetti.  Bundan sonrasında ne yapabiliriz diye konuşmalıyız. Kalanlar için psikolojik olarak zor bir süreç devam ediyor. Mühendislerin, hekimlerin ve tüm meslek gruplarının kendi açısından durumu değerlendirmesi gereken bir zaman. Ebelerimizin de kadın, anne, bebek sağlığı hizmetlerinde ve doğum öncesi, doğum ve doğum sonrası dönemlerde, üreme sağlığı hizmetlerinde afetlerde önemli görevleri var. Gelecek zamanlar için öğrenelim ve bilinçlenelim. Sempozyumumuzun, Afetlerde Ulusal Ebelik Eylem Planının gerçekleşmesi adına önemli bir adım olacağına inanıyorum” diye konuştu.

“Ebelik hizmeti hayati önem taşıyor”

Sempozyum Başkanı Ebelik Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Ummahan Yücel, “Ebelik hizmetleri, her zaman hayati önem taşır.  Deprem bölgesinde çalışan tüm sağlık çalışanları gibi ebeler de çok büyük emek harcadılar. Yaşadıkları koşullarda hizmet veriyor olmak onları psikolojik olarak çok etkiledi. Bizler, hem Ebelik Bölümü akademisyenleri olarak hem de ebeler olarak tüm hizmetlerin nasıl ilerlediğini temasta kalarak takip etmeye çalıştık. Ebelik aynı zamanda sosyal yanı olan da bir hizmet. Orada emek veren tüm ebelere tek tek teşekkür ediyorum” dedi.

Ebelik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Neriman Soğukpınar ise, “Yaşamın başlangıcı olan gebelik ve doğum, bizlerin biyolojik gerçekleridir. Bir yandan yaralarımızı sararken bir yandan da ebelik hizmetini sürdürmeye devam etmeliyiz. Çünkü bu, yaşamın bir gerçeğidir. Mesleki sorumluluğumuza baktığımızda üstümüze düşenleri konuşacağız. Bu sempozyuma katkı veren herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Sempozyum kapsamında, yaklaşık 450 ebelik meslek profesyoneli ve akademisyen; Hatay, Kahramanmaraş, Gaziantep, Elbistan, Ethiopia ve Endonezya’da yaşanan afetlerde ebelik hizmetlerini deneyimlerini katılımcılarla paylaştı.

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Yorumlar

Bir Cevap Yazın

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

sanalbasin.com üyesidir