enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3670
EURO
35,0307
ALTIN
2.325,51
BIST
9.110,56
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Parçalı Bulutlu
18°C
Samsun
18°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
20°C
Pazar Parçalı Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
26°C
Salı Az Bulutlu
21°C
Banner Resmi
Banner Resmi

KAVAK KÜLTÜRÜ KORUMA ALTINDA

KAVAK KÜLTÜRÜ KORUMA ALTINDA
09.12.2021
27
A+
A-

 

KAVAK KÜLTÜRÜ KORUMA ALTINDA

Kavak’ın geçmişi ve bugünü ile ele alan ilk bilimsel çalışma yapıldı. Belediye Başkanı İbrahim Sarıcaoğlu, “ Kavak ilk kez böylesine bilimsel olarak ele alındı. İlçemize ışık tutacak çalışma için hocalarımıza minnettarız” dedi.

Samsun’un Kavak ilçesini, sosyal, kültürel ve ekonomik yanları başta olmak üzere her yönüyle ele alan bilimsel bir çalışma yapıldı. Çalışma Dr. İbrahim Boz, tarafından OMÜ Fen Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bekir Şişman’ın Akademik Danışmanlığında üç yıl süren geniş kapsamlı bir çalışma sonucu hazırlandı.

Belediye Başkanı İbrahim Sarıcaoğlu, doktora tezinin, Kavak tarihinde ilçeyle ilgili yapılan ilk doktora çalışması olup yörenin kültürünü, tarihini, ekonomisini, sosyal hayatını, ilçe merkezine ve Samsun merkezine yapılan göçleri ve bu süreçte Kavak kültüründe yaşanan değişim ve dönüşümleri ele alan bilimsel bir çalışma olduğunu ifade etti. Sarıcaoğlu, “ Doktora tezi hazırlanırken yöre halkından pek çok kaynak kişi ile STK temsilcileriyle, muhtarlarla, eğitimcilerle görüşülmüştür. Üç yıllık bir süreçte tamamlanan doktora tezinde sahada derlenen birçok maddi kültür ve sözlü kültür malzemesi hem sunulmuş hem de yorumlanmıştır. Bu bilimsel çalışmada Akademik Danışmanlık yapan değerli hocamız Prof. Dr. Bekir Şişman’a ve hazırlayan hocamız Dr. İbrahim Boz’a çok teşekkür ederiz” dedi.

Tez Danışmanı Prof. Dr. Bekir Şişman ile birlikte Kavak Belediye Başkanı İbrahim Sarıcaoğlu’nu ziyaretinde konuşan Dr. İbrahim Boz,  çalışma ile Kavak kültürünü kayıt altına alarak korumayı ve gelecek kuşaklara aktarmayı amaçladıklarını belirterek şunları söyledi:

“Böylece bir nevi Kültürel koruma sağlayarak Kavak kültürünün yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılmasını sağlamayı amaçladık. Kavak’ta köylerde ciddi manada nüfusun azaldığını tespit ettik. Yaşlı insanlar aramızdan ayrılmadan onların bilgileriyle, kültürel birikimleriyle orta ve genç kuşağın bilgilerini karşılaştırarak bu kültürün ne kadar devamlılık arz ettiğini, ne oranda değiştiğini; bu değişime neden olan sebepleri ve bu kültürün gelecek kuşaklara nasıl aktarılabileceğini yani kültürel korumanın nasıl sağlanabileceğini gündeme getirerek Samsun yöremize ve kültürümüze hizmet olması düşüncesiyle bu konudaki tez çalışmamıza başladık. Bu süreçte başta Belediye Başkanımız İbrahim Sarıcaoğlu’ndan, KADEF’den, Mahalle  muhtarlarımızdan ve öğretmenlerimizden, özellikle de Kavak halkından ciddi katkılar aldık. Hepsine müteşekkirim. Bundan sonraki süreçte çalışmamız kitaplaştırılarak Kavak ilçesi halk kültürünün bilim âlemine ve kitlelere tanıtılması sağlanacaktır.  “

 

 

Yorumlar

Bir Cevap Yazın

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

sanalbasin.com üyesidir