enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3237
EURO
35,0903
ALTIN
2.300,90
BIST
9.075,66
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Yağmurlu
20°C
Samsun
20°C
Yağmurlu
Cuma Parçalı Bulutlu
18°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
20°C
Pazar Az Bulutlu
19°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Banner Resmi
Banner Resmi

KENDİNİZİ SIK SIK DİYET YAPARKEN Mİ BULUYORSUNUZ?

07.11.2022
153
A+
A-

 

Kendinizi sürekli diyet döngüsü içerisinde buluyor, verdiğiniz kiloları geri alıyor ideal kilonuzu koruyamıyorsanız, henüz kendi kendinizi yeterli ve dengeli beslemeyi öğrenememişsiniz demektir.

Bunun birçok sebebi olabilir, benim en sık rastladığım sebeplerden biri ise diyetisyen kontrolündeyken listeye göre hareket etmek, diyetisyen kontrolünden çıktığınızda ise kendi başınıza hareket edip eski alışkanlıklarınıza geri dönmek.

O yüzden diyet sürecinde ilk amacınız listeye uymaya çalışıp ideal kilonuza ulaşmak olmalı tabi ki ama asıl amacınız kilo verirken bir yandan kendi yaşam şartlarınıza uygun beslenme şeklini keşfetmek olmalı.

Kahvaltı yapınca mı daha enerjik ve verimli oluyorsunuz yapmayınca mı?

Akşam işten geldiğinizde ne gibi pratik yemekler hazırlama alışkanlığı edinebilirsiniz?

Enerjinizin düştüğünü hissettiğiniz, en çok açlık hissettiğiniz saatler hangileri ve bu saatlerde genelde nerede oluyorsunuz, o anda neler tüketebilirsiniz?

Bunları keşfedip pratiğini yaptığınızda zamanla kalıcı alışkanlıklar elde ediyorsunuz ve bir diyetisyen tarafından kontrol edilmeyi bıraktığınızda dahi artık kendi kendinize ihtiyaçlarınızı tespit edebiliyor ve kendinizi dengeli besleyebiliyor ve kilonuzu koruyabilir hale geliyorsunuz.

İşte bu yüzden biz diyet sürecini aslında bir beslenme eğitimi gibi görürüz.

Kişi kendi kendini yeterli ve dengeli besleyebilmek için tıpkı bir okula başlar gibi bize danışır, eğitimini alır ve okuldan mezun olduğunda geri kalan hayatında artık problemlerini kendi çözebilir hale gelir.

Kilosunu koruyabilir, hastalıklardan korunmak için bağışıklığını güçlü tutar ya da hastalığa yakalandığında nasıl besleneceğini bilir, gündelik hayatta gelişen ani durumlarda ya da yemeğe uzun saatler ulaşamayacağını öngördüğünde bu gibi durumlara hazırlıklı olur.

Beslenmek en temel ihtiyaçlarımızdan biri, her şeyin başı sağlık, sağlığın başı beslenmedir.

Gündelik koşuşturmacalarımızda her ne kadar arka plana attığımızı sansak da belli bir yaştan sonra, hastalık durumlarında, işimize odaklanamadığımızda bize kendini hissettirir vücudumuz.

“Beni beslemeyi unuttun” der bir şekilde ya da “Beni yeterli ve dengeli besleyemedin”

Bazen baş ağrısıyla bunu dile getirmeye çalışır, bazen enerji düşüklüğüyle, bazen hastalıklarla baş gösterir, genelde de uzun vadede fazla kilo ile…

İşte bu aşamaya gelmeden, fazla kilolarınız yüzünden merdiven çıkamaz ayakkabı bağlayamaz hale gelmeden, gece uykularınızdan nefesiniz kesilerek uyanmadan tam da şuan vücudunuza bakmaya başlayabilirsiniz.

Kendini, hayatını ve yaşam kalitesini önemseyen kişi vücudunu dinler, o dile getirmeden derdini anlar.

Bedeninizi ve ruhunuzu iyice dinleyebilmeniz ihtiyaçlarını tespit edip ona istediğini verebilmeniz dileğiyle…

Kendinize iyi bakın sizden bir tane daha yok.

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Bir Cevap Yazın

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

sanalbasin.com üyesidir