enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5999
EURO
34,7203
ALTIN
2.497,86
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Az Bulutlu
19°C
Samsun
19°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
19°C
Pazar Açık
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
19°C
Salı Çok Bulutlu
27°C

YENİ NORMALDE SANAT

YENİ NORMALDE SANAT
14.02.2022
31
A+
A-

Sanatçının sanat tanımıyla diğerlerinin sanat tanımı arasında fark gittikçe büyüyorsa
toplumun sanata duyarlılığı mı yoksa sanatçının kendini aşkın sıçrayışı mı sorgulanmalı?
Çağın ötesine geçip karanlığı aydınlatıp yol göstermek sanatçının umurunda olmayabilir ama biz fanilerin o ışığa ihtiyacı var.
Sanatçıya rağmen sanatın hatırını gözetmek, bir şekilde sanatın kapsama alanında olmak bizim zorunluğumuz.
Acemi bakışlardır sanatçıyı diğerlerinden ayıran. Önyargısız bellekle bağımsız düşünceleriyle her yeni güne yeni olma şansı tanımasıdır onun yeteneğinin kaynağı.
Bir düzenin, alışkanlığın esiri olmadan bakabilme refleksleri körelmemiş, çocuk bakışlı yetkinliği algılarına heyecanla sürekli suretler deneyerek merakla ortaya çıkacak sonucu bekleyen, değişken
uyumsuz yeteneğiyle sanatçının sıradan insanlarla dost olması zordur.
Aslında sanatıyla dost olmak daha faydalı bir tutumdur.
Sanatçıyı dışlamamız onun dostluğunu tüketemeyişimiz, bizim gibi düşünmeyişi yüzünden ve pireye kızıp yorganı yakıyor sanatına da küsüyoruz da fare dağa küsmüş fare kimin umurunda. Sanat kendimizi umursadığımız için gündemimizden asla düşmemeli.

Sanat mı sanatçı mı?

Daha nitelikli yaşamak, mutlu olmak ve de yaşatmak için sanata yakın olmak zorunluluk lüks değil. Farklı bakış açısı kazanmak, ilerlemek ve farkındalık katsayısı yüksek insan olmak için nitelikli ilgi sanatçıyı da yaşatacaktır.
Yeni normal kavramı pandemik zorunlulukla hayatımıza girmekle kalmamış sanat farkındalığımızın da artmasına sanatın daha geniş kitlelerin ilgi alanına girmesine yaradı.
Bu ilgiyi doğru yönetmek ve artırmak için herkesin elinden gelenin en güzelini yapma sorumluluğu kapsamında.
Bu pandemik sürecin en yoğun tehdit ettiği çocuklarımızın olası olumsuz tutum geliştirmelerini sanata olan ilgileriyle atlatacaklardır. Yalnızlığın işe yarama duygumuzu tehdit etmesine karşı sanat güçlü üretme güdümüzü tetikleyerek imdada yetişecektir. Bu gücü çocuklarımızdan esirgemeyelim her fırsatta sanatla tanışmalarına ön ayak olalım.
Bu üretim ruhu bütün girişimciliklerin de anası olarak eğitimin her kademelerinde temel kazanım olarak ele alınması gerekmektedir.
Sanatsız kalan milletin  hayat damarlarından birinin kopmuş olduğunun gerekçesini neden sonra anlamış olduk.

Asım Kurumahmut
Kariyer ve Eğitim Danışmanı

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

sanalbasin.com üyesidir