enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3283
EURO
35,0825
ALTIN
2.297,56
BIST
8.989,17
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Az Bulutlu
20°C
Samsun
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
20°C
Pazar Az Bulutlu
19°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Banner Resmi
Banner Resmi

Sevinç, “Dünya fındık tüketiminde rakiplerimize üstünlük sağlamanın çabası içindeyiz.”

Sevinç, “Dünya fındık tüketiminde rakiplerimize üstünlük sağlamanın çabası içindeyiz.”
22.04.2022
38
A+
A-

-Fındık ihracatçılarından Uygulamalı Fındık Rehberi Kitabı

-Kitapta üretimden tüketime kadar tüm bilgiler ve gelişmeler yer alıyor

-KFMİB Başkanı Sevinç, “Dünya fındık tüketiminde rakiplerimize üstünlük sağlamanın çabası içindeyiz.”

-Verim düşüklüğü vasfımızı tehdit ediyor.

 

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) tarafından yayınlanan Uygulamalı Fındık Rehberi kitabı ile dünyada Türk fındığının tüketimini artırırken, rakiplere de üstünlük sağlama amaçlandığı bildirildi.

 

386 sayfa ve renkli olarak hazırlanan Uygulamalı Fındık Kitabı’n önsözünde KFMİB Başkanı Edip Sevinç, Türkiye’deki fındık alanlarının yaklaşık 740 bin hektar olduğunu hatırlattı.

Sevinç, İtalya, Gürcistan, ABD ve Şili gibi rakip ülkelerde 150-285 kilogram aralığında olan dekarda üretimin Türkiye’de 80-110 kilogram aralığında bulunduğuna dikkat çekerek,  “Rakip ülkelerdeki verimliliğe ulaşılabilmesi halinde ülkemizin dünya üretim ve ihracatındaki payının tekrar eski yüksek oranlarına dönebileceği açıktır. Verimin düşüklüğü en büyük fındık üreticisi ülke vasfımızı tehdit ettiği gibi, maliyetlerin yüksek kalmasına da neden olduğu için rekabetçiliğimi de olumsuz etkilemektedir” dedi.

 

Dünya üretim ve ihracatındaki payımızın yüzde 80 seviyelerinden, son yıllarda üretim yönünden yüzde 60-70 seviyelerine düştüğüne dikkat çeken Edip Sevinç, kitabın başta fındık üreticiler ve ihracatçılar olmak üzere fındığa ilgi duyan tüm kesimlere fayda sağlayacağına inandıklarını söyledi.

 

KFMİB Başkanı Sevinç yazısında şu görüşleri savundu:

“Sahip olduğumuz kaynakları daha verimli kullanmak suretiyle üretimi ve kaliteyi artıracak çalışmalar gün geçtikçe daha da önem kazanmaktadır. Bu çalışmaların fındıkla ilgili tüm paydaşlar için hem sosyal, hem de ekonomik dönüşümünün çok fazla olacağı tartışılmaz bir gerçektir. Değişmez hedefimiz olan dünya fındık tüketimini Türkiye orijinli fındıklarla karşılamak ve rakiplerimize üstünlük sağlamak ancak bu yolla mümkün olacaktır.”

 

Uygulamalı Fındık Rehberi Kitabı Ziraat Yüksek Mühendisi Şenel Öztürk, Ziraat Mühendisleri Ömür Duyar ve Engin Öztürk tarafından hazırlandı.  Sektörün paydaşlarına ücretsiz olarak dağıtılan kitapta Dünya da ve Türkiye’de fındık tarımının yanı sıra bitkinin yetiştirilmesi, hastalık ve zararlıları ile mücadele edilmesi, iyi ve sözleşmeleri tarım uygulamaları ile üretimden tüketim aşamasına kadar olan gelişmeler ile istatistikler ve sektördeki temel sorunlar da yer alıyor.

 

 

 

 

Yorumlar

Bir Cevap Yazın

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

sanalbasin.com üyesidir